>
>
>

страница 13 от 13

<< < 10 11 12 13
Публикувано на 28-10-2017 19:20 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Emi_89
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 2
Регистриран на: 27.10.17
Здравейте нова съм във форума.Искам да питам може ли да си пратя отново документите за у1, тъй като в това у1 кафето получих са ми обаркали датите

Публикувано на 02-11-2017 22:51 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Djako
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 2
Регистриран на: 11.01.15
tanito писа:
Здравейте, говори се че след декември 2017 ще има промени за борсата,Някой знае ли нещо?
промени НОИ удря обезщетенията при безработица, ето новите промениАвтор: Екип на Марица28.10.2017 | 19:47Прочетена: 5749 |Коментари: 0????
Ако човек отиде на нова работа, но в рамките на 2 месеца го уволнят, НОИ ще го накаже с минимално обезщетение за безработица, независимо върху какви суми се е осигурявал. Тази и други ограничаващи промени в изплащането на обезщетенията за безработица са предвидени в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г., обсъден вчера в тристранката. Проектът беше подкрепен само от две от седемте организации на бизнеса и синдикатите, пише "Сега". В проекта, който влиза в понеделник за обсъждане в правителството, е записан нов текст, според който човек може да получава само минимално обезщетение за безработица за 4 месеца, ако последният му договор е на по-малко от 2 месеца. Това означава, че ако лицето се е осигурявало през целия си трудов живот върху високи доходи, но смени работата си и там го уволнят или съкратят, преди да са минали два месеца, той ще получава по около 180 лв. в продължение на 4 месеца. Без тази промяна същият човек може да получава до 1560 лв. за период до 12 месеца.

От НОИ не се аргументират защо се прави тази скандална промяна. Не я коментираха и вчера на заседанието на тристранния съвет. Това обаче е пореден пример за орязване на осигурителни права в проекта, без срещу това да стоят по-ниски осигуровки. Догодина се затягат още и условията за получаване на обезщетение за безработица. От 1 януари човек ще трябва да се е осигурявал поне 12 месеца от последната година и половина, за да има право на пари от НОИ. В момента е нужно да е плащал осигуровки 9 от последните 15 месеца. Очакваният ефект от изискването за по-висок осигурителен стаж за обезщетението за безработица е намаление на разходите с около 63 млн. лв. Въпреки това според плана НОИ ще плати 271.5 млн. лв. по това перо, като дефицитът в този фонд е 125 млн. лв.

Затягат се и условията за периода, в който безработните ще получават обезщетението си. Вече ще се иска по-голям стаж, за да се получава максималния период на обезщетението от 12 месеца - ще се иска осигуряване 15 години, тоест с три повече от сега. Единствената добра новина е, че минималното обезщетение се увеличава от 7.20 лв. на 9 лв. на ден. Това според синдикатите обаче е много "плаха стъпка". Въвежда се и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв., което е сметнато според максималния размер на месечния осигурителен доход Друга скандална промяна - намаляването на парите за първите три дни от болничния окончателно отпадна от закона за 2018 г. Така догодина болните ще продължат да получават 70% от заплатата си през първите три дни за сметка на работодателя, а от четвъртия ден ще плаща НОИ в размер на 80%, обяви социалният министър Бисер Петков. Разходите за пенсии и обезщетения догодина ще стигнат малко над 11 млрд. лв. От тях от осигуровки се очакват 6.5 млрд. лв., а от държавата - останалите. 4.2 млрд. лв. ще дойдат от хазната само за покриване на дефицита в ДОО-то. Социалният министър Бисер Петков посочи, че се очаква значителен ръст на приходите от осигуровки - с над 900 млн. лв. Основна заслуга за това обаче има увеличението на пенсионната вноска с 1% - на 19.8%.

Заради повечето приходи и продължаващото затягане на условията за пенсиониране обаче зависимостта на осигурителната система от държавния бюджет догодина ще е около 40%, което е най-ниското ниво за последните години. Разходите за пенсии ще са близо 9.5 млрд. лв. Това е с половин милиард повече от плана за тази година. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., с което и таванът на пенсията - 910 лв. Предлага се драстично увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., срещу което ДПС най-вероятно ще са против. "Ще ви подкрепим с всички сили за това предложение в парламента, защото там нямате много привърженици", обеща Ася Гонева от КНСБ. Бизнесът не е доволен от административното увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.9%, както и от заложения ръст на минималната заплата на 510 лв.

Работодателите не подкрепят бюджета и заради липсващите за поредна година реформи при инвалидните пенсии, реда за плащане на болничните и контрола, неуредената фаза на плащане на втората пенсия. От КНСБ също посочиха, че догодина трябва да се реформират ТЕЛК-овете и болничните, но те не са доволни и от рестрикциите при обезщетенията за безработица. Пенсиите от юли догодина ще се увеличат с 3.9%, отново чрез преизчисление с по-висок индивидуален коефициент за година стаж (1.169). Минималната пенсия този път ще се увеличи по същия начин и ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона. Обезщетението за отглеждане на малко дете през втората година се увеличава с 40 лв. на 380 лв.
Публикувано на 24-11-2017 01:23 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
mimozi
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 2
Регистриран на: 21.11.17
Как отговаряте на този въпрос от анкетата на английски, която попълват е в нои?
Секция 10- checklist
Have you applied for a portable document u1 or form e301?
Yes
No
Редактирано от mimozi на 24-11-2017 01:28
Публикувано на 24-11-2017 21:50 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
D_silva
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 4
Регистриран на: 21.02.16
Искам да ви споделя и моят опит с изискването на У1. Миналата година след като се върнах от Великобритания се регистрирах на борсата. Подадох си формуляра за У1 в НОИ и зачаках отговор. Чакането продължи 4 месеца. И се получи така че с пристигането на У1 аз трябваше да замина отново и прекъснах борсата си.Тази година като се върнах поднових регистрацията си за да си използвам остатъка от оставащите ми месеци платена борса.В НОИ ми казаха че отново трябва да се изисква У1 . Подадох си документите но тази година за разлика от миналата нещата с У1 станаха по бързо то пристигна на третата седмица. Но не благодарение на НОИ ,а на факта че аз си го изисквах онлайн чрез линк който намерих тук в сайта.Но за да се изисква онлайн трябва да имате профил в HMRC.Чрез профила дори си изисквах и Пей таксата която сами удържали, за нея все още чакам отговор. А ето и линковете за тези които желаят да изискват У1: https://www.gov.uk/log-in-register-hmrc-online-services- това е за регистрация,https://www.gov.uk/government/publications/national-insurance-statement-of-national-insurance-contributions-ca3916- това за изискване на У1
Надявам се да бъда полезна.

страница 13 от 13

<< < 10 11 12 13
Прехвърли се към форум:Приятели
Литературен клуб
Работа в България
Бланка CV за работа
Какво се търси?
Регистрирани в сайта: 23008 | Форумни мнения 28913 | Качени: 3011 снимки
Посетители онлайн в сайта: 41 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: Gpvraykov
Бригадири в момента или преди малко във форума:
bimog27 mitko55 D_silva kontrola88 miama ontario Gpvraykov Gogotanev Georgi90 Elektra ivailo_boqnov Emity batpesho toros_09 mimozi Jeni Hristina1357 miro75 geri_74 lubcheto diditu12 kostadinov7 mariq73 Ia Stone radomirov

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2017 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти