Форум >
>
Заплащане, Данъци и Осигуровки >
Тема: Записване на борса след бригада в Англия

страница 20 от 42

<< < 17 18 19 20 21 22 23 > >>
Публикувано на 05-06-2012 22:28 | RE: Записване на борса след бригада в Англия
ZAPRINSKI
Потребител
Аватар на потребителя
ZAPRINSKI https://facebook.com/KAMELIQ ZAPRIN RUSEVI

Мнения: 63
Регистриран на: 13.12.11
tediside писа:
каквато и заработка да са отбелязали,вземате 7.20 лв на ден,със скъсани нерви,това е самата истина.


Глупости на търкалета има значение заработката в Англия и как сте освободени аз знам хора който взимат много прилична сума и то за 6 месеца............)))laughlaughРедактирано от Ivo на 06-06-2012 00:14
Публикувано на 17-07-2012 21:48 | RE: Записване на борса след бригада в Англия
T1h14k0
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 23
Регистриран на: 04.04.12
прегледах няколкото теми във форума свързани с възтановяване на осигоровки,обещетения и др.Понеже в повечето от темите имаше преплитания на различни мнения не можах да разбера само едно.От къде мога да се сдобия с формуляра У1.
1.Трябва да го изискам от фермата в която работя?(все още съм в Англия и ако мога да го взема преди да си тръгна)
2.Получавам го от съответната институция,когато отида да се запиша или подам документи?
Знам че може би съм изпуснал някъде разяснението относно този документ,но все пак ще съм благодарен ако някои напише накратко как стоят нещата.Благодаря предварително
Публикувано на 31-07-2012 13:37 | RE: ПАРИИИ
ZAPRINSKI
Потребител
Аватар на потребителя
ZAPRINSKI https://facebook.com/KAMELIQ ZAPRIN RUSEVI

Мнения: 63
Регистриран на: 13.12.11
Здравейте след ходене по мъките и много чакане около 8 месеца ни изпатиха на мене и на моята съпруга сумата,която е доста добра.Много се радваме .юпииииииии.Ако иска някой да го светна как стоят нещата по бързо да ви платят парите да ми пише на лично..
Публикувано на 19-08-2012 21:43 | RE: Записване на борса след бригада в Англия
mimialex
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 15
Регистриран на: 16.03.09
ZAPRINSKI защо не напишеш тука какъв е трика за по-бързо получаване на обезщетението, че всички да разберем?
Публикувано на 19-08-2012 22:39 | RE: Записване на борса след бригада в Англия
sison
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 15
Регистриран на: 24.01.11
Аз също искам да знам точно какъв е реда но никoй не обяснява стъпка по стъпка и каква сума може да взима човек.Иска ли се някакъв документ or фермите които е минал от там нека пише всички да са наясно.Благодаря.
Публикувано на 21-08-2012 04:41 | RE: Записване на борса след бригада в Англия
karlson
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 10
Регистриран на: 12.12.08
Обещавам утре да опиша всичко стъпка по стъпка... от прибирането ви до получаването на парите и кога ако е необходимо да си наемете адвокат.Ще се шашнете,колко некомпетентни и непознаващи законите хора работят в БГ институциите.
Публикувано на 21-08-2012 18:32 | RE: Записване на борса след бригада в Англия
Elektra
Модератор
Аватар на потребителя

Мнения: 656
Регистриран на: 29.03.09
Аз знам съвсем съвсем основни неща и не съм запозната напълно с процедурата. По-точно знам, че за безработица се основават на документа U1, който ако не сте си взели от Англия, може да се изисква служебно от НОИ, когато се регистрирате. Не съм виждала какво точно представлява, но ми казаха, че там пишело всичко - от кога до кога сте били там, колко сте работили, пари, данъци...абе цялостна подробна информация. Та който не е знаел, че ще му трябва и не го си го е взел лично от там, при подаване документи за регистрация за безработица, му се казва, че ще се изисква служебно ( то това не е само за Англия, ами за всяка една друга страна). Документи стават бавно, може и до 6 месеца. При регистрацията подавате всичко възможно, което имате и пазите и ако подавате в ТП на НОИ, всичко се праща в София и там се разглеждат тези неща и се правят сметки кое/как/защо и тн, тоест всички териториални поделения само събират документите и после ги изпращат към Сф., то само там има хора, отговарящи за международните спогодби. Вече размерът на обезщетението и колко време ще го получавате си пише в КСО.
Дори и аз в момента си изисквам някои копия на документи от фермата, за да може, ако ми се наложи да ги подам и да доказвам трудов стаж, било то за обезщетения при заболяване или пенсия след време.
Та, и на мен ще ми е интересно някой, който е минал вече стъпка по стъпка да сподели да видим какво се случва, особено, ако е от столицата

Публикувано на 22-08-2012 21:45 | RE: Записване на борса след бригада в Англия
karlson
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 10
Регистриран на: 12.12.08
1- след като се приберете в БГ,направете всичко възможно да се регистрирате на борсата до седмият ден след като сте приключили работа. Датата я пише на последният ви P45.

2- при записването на борсата,носете с вас всички ваши документи,дипломи и т.н,ще ви ги изискват.

3- След записването на борсата ще ви изпратят в съответното подразделение на НОЙ за вашият град или село. Там,ще трябва да попълните няколко документа и заявление за удостоверяване на стаж придобит в друга държава членка на ЕС.

Също ще ви предоставят така наречената анкетна карта,която е на английски език и е едно към едно със документа които попълвате ако сами изисквате У1 по пощата.Ако не ви предоставят тази карта,поискайте си я,за да не ви попълват служебно данните.... това поражда мн мн проблеми.Също носете с вас и копия на P45 ако са повече от едно,тоест и от по-стари години... също ги представете за да си удостоверите стаja и копие на иншуранс номера ви.. След като попълните всичко,ще изчакате м/у 2 и 3 месеца за да ви дойдат документите и да ви се определи сумата.

По българските закони има точно за колко години стаж.. колко месеца ще получавате обезщетение.Ето и съветите от мен.1- преди да отидете в НОЙ,отделете 10 минути и влезте на този адрес.-http://www.hmrc.gov.uk/forms/2005/ca3916.pdf

и изтеглете и принтирайте документа в 2 екземпляра това е документ SA3916 и служи за изискване на стаjat ви от Англия.,а също е идентичен с тази анкетна карта,която ще ви дадат в НОЙ. Можете да го намерите и като влезете в сайта на http://www.hmrc.gov.uk/ и в търсачката напишете У1. Защо ви казвам 2 екземпляра..Първият ви е нужен за да си преведете въпросите,ако трябва и с чичко Google и да проверите къде точно и какво да пишете... а вторият... ето тuk е една малка хитрост... попълнете го и сами го изпратете на uk ,на посоченият за това адрес... тоест,сами ще си изискате Необходимият ви У1... правите го с цел да дублирате документа на НОЙ,но ще сте сигурни,че дори да има пропуски в У1 получен в НОЙ ще предоставите вашият документ.А пропуски правят гарантирам ви,дали умишлено или не... не знам...,но на мен този мой екземпляр ми оправи положението на първият етап. Понякога попълването на анкетната карта в НОЙ се прави служебно ,често се случва когато правите обжалване на решението ако не сте съгласни с нещо. И при това служебно попълване се пропускат някои полета и после всички се чудите защо в У1 ви пише за причина за прекъсване на договора всичко друго,само не и това което ви трябва,а именно -Expiry of contract и защо имате само по 7.20 на ден за 4 месеца....2- как да попълните този документ:

Първо четете бавно и внимателно. Запишете данните си вярно и точно. когато стигнете до секцията в която попълвате причините поради които сте прекъснали договора си -

Why did you leave this job?

Dismissal, Resignation

Expiry of contract, Redundancy

Termination of contract by mutual consent

внимателно отбележете - Expiry of contract. Не се притеснявайте.. каквото напишете ,това ще ви напишат и в Англия върху документа. В полето,където отбелязвате периодите в които сте били в UK... имате само 3 полета,затова ако имате повече периоди... трябва да ги допишете в друго поле na str. 4 Тук тактиката е ако се нуждаете да кажем от още място защото сте били в UK 5 години при попълването първо да напишете 3,4 и 5 работен период ,а 1 и 2 да ги запишете в допълнителното поле... Ще попитате,защо така... - защото когато попълните анкетната карта в НОЙ и подредите периодите по нормалният ред а именно 1,2,3 и поставите 4 и 5 в допълнителното поле... при взимането на информацията от картата,някоя умна бабка с отличен английски може да не обърне внимание,че на страница 4 има още периоди и да запише в SED002 само първите три периода... тогава ще получите удостоверяване само на тези три години и ще ви откажат едни обезщетения.... и ако не обърнете внимание.. ще има едни обжалвания и разправии. Последен съвет за тази карта.. в посоченото поле номер 7 -Море information- запишете,да ви се отбележи и колко и каква заработка имате.

3- след като попълните този документ както казах,единият го изпратете по пощата в UK на посоченият адрес-струва 10-12 лева а вторият екземпляр го ползвайте за да попълните от него правилно въпросната анкетна карта в НОЙ.

4- от тук на татък седите и чакате решението на НОЙ и мечтаете,а м/у временно вече сте прочели целият закон свързан с обезщетенията и то толкова добре,че ще цитирате закони и параграфи на изуст./личен опит/

Трябва да знаете,че трябва да имате определен трудов стаж за да получите обезщетение... мисля беше минимум 9 месеца работа през последните 24 ,като тези 9 месеца може да са с прекъсване...т.е. може да сте работили на 2 пъти по 4,5 месеца. от там нататък се прави изчисляването. Ако имате нужният стаж,не сте взимали обезщетение на борсата през последните 3 години/ако сте взимали пак ще получите обезщетение но ще е 7.20 на ден за 4 месеца/ Документите ви са оформени безпроблемно и всичко е наред ще получите 60% от средно дневното ви възнаграждение за период според вашият общ трудов стаж.

5 - пример. Гошо има 10 години стаж не е бил на борсата и през последните 24 месеца е работил 18 месеца като барман и е осигурен на 240 лв,след това отива на ягодки в UK за 6 месеца... след това се връща и си оправя документите и получава У1 Изчисленията са следните за първите 18 месеца по 240 лв има 4320 лв + заработката за 6 месеца в УК| тук уловката е,че колкото и да сте заработили по закон в БГ максималната осигурителна сума за 1 месец е 2000 лв така,че тези 6 месеца ще се броят 6 по 2000 лв. и се получи 4320 лв + 12000лв = 16320 лв. тази сума я делите на броят работни дни за 24 месеца мисля,че са около 528 и получавате 30 лв и 90 st. този резултат го умножавате по 60% и получавате 18 .54 лв. ето това е средно дневното възнаграждение на Гошо. сега умножавате полученото по 22 работни дни за месе и получавате сумата която ще получите за един месец от бленуваната борса - 407.88;..

Това е само пример и за всеки е различно по неговите показатели... до декември 2011 парите бяха повече защото се взимаха за база 18 месеца но тарикатите ги направиха на 24.

при нужда от пояснение-питайте.. относно обжалванията.. дано не се налага такива, следете сроковете и ако ви се наложи и не сте наясно със законите.. не пишете глупости,... дайте 20 лв на адвокат той ще ви напише жалбата...поне на първо обжалване....защото при второ обжалване ще се ходи до административен съд.

uspeh.....

Публикувано на 23-08-2012 20:23 | RE: Записване на борса след бригада в Англия
lik79
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 71
Регистриран на: 07.12.09
Имам един колега който беше напуснал работа тук в Англия на 06.04 тази година.Той също беше направил всичко така както са го описали.Изкара в България 4 месеца и сега пак се върна на работа.Сподели ми че е вземал 1200 лева на месец.Но е хубаво на У1 да не пише че си напуснал,ами че си съкратен,уволнен или например че ти е свършил договора.Защото ако пише че си напуснал възможно е да взема минималното обещетение за ден-около 7.20 лева.Той също е работил в България ама е предоставил само стажа в Англия-около 2 години без прекъсване.Решението му е било около 57 лева на ден обещетение,за срок от 4 месеца(минималното).Добре е да си преснимате П45 или П60 и да ги изпращате с СА3916 до ревенюто.Той също е чакал около 2 месеца докато получи одговора,но поне си заслужава чакането.
Публикувано на 23-08-2012 23:42 | RE: Записване на борса след бригада в Англия
Antilopata
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 138
Регистриран на: 26.01.10
http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso
Трябва да имате 9 работни месеца през последните 15.
Трябва работодателя да ви е освободил от работа по негово съгласие, за да взенете мечтаното обещение, а не по взаимно или пък сте били на сезонен трудов договор в противен случай обещетението е 7.20 лв. Другото всичко е описано в Кодекса.

страница 20 от 42

<< < 17 18 19 20 21 22 23 > >>

Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23857 | Форумни мнения 29816 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 88 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: Balabanov777
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Balabanov777 Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... Ivo puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa quiksilver gogonbr miro75 _pepito_ statope precakan sv85uk garvana8308 sitalk2004 emma76

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2024 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти