Форум >
>
Заплащане, Данъци и Осигуровки >
Тема: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK

страница 1 от 20

1 2 3 4 > >>
Публикувано на 23-08-2012 13:16 | Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Ivo
Админ
Аватар на потребителя
Instagram Brigadiri https://www.facebook.com/brigadiri

Мнения: 2,636
Регистриран на: 05.09.08
Вадя като цитат публикацията на karlson, защото се е постарал да опише нещата стъпка по стъпка и е полезно за всички.
Надявам се, че всичко е вярно.

karlson писа:
1- след като се приберете в БГ,направете всичко възможно да се регистрирате на борсата до седмият ден след като сте приключили работа. Датата я пише на последният ви P45.

2- при записването на борсата,носете с вас всички ваши документи,дипломи и т.н,ще ви ги изискват.

3- След записването на борсата ще ви изпратят в съответното подразделение на НОЙ за вашият град или село. Там,ще трябва да попълните няколко документа и заявление за удостоверяване на стаж придобит в друга държава членка на ЕС.

Също ще ви предоставят така наречената анкетна карта,която е на английски език и е едно към едно със документа които попълвате ако сами изисквате У1 по пощата.Ако не ви предоставят тази карта,поискайте си я,за да не ви попълват служебно данните.... това поражда мн мн проблеми.Също носете с вас и копия на P45 ако са повече от едно,тоест и от по-стари години... също ги представете за да си удостоверите стаja и копие на иншуранс номера ви.. След като попълните всичко,ще изчакате м/у 2 и 3 месеца за да ви дойдат документите и да ви се определи сумата.

По българските закони има точно за колко години стаж.. колко месеца ще получавате обезщетение.Ето и съветите от мен.1- преди да отидете в НОЙ,отделете 10 минути и влезте на този адрес.-http://www.hmrc.gov.uk/forms/2005/ca3916.pdf

и изтеглете и принтирайте документа в 2 екземпляра това е документ SA3916 и служи за изискване на стаjat ви от Англия.,а също е идентичен с тази анкетна карта,която ще ви дадат в НОЙ. Можете да го намерите и като влезете в сайта на http://www.hmrc.gov.uk/ и в търсачката напишете У1. Защо ви казвам 2 екземпляра..Първият ви е нужен за да си преведете въпросите,ако трябва и с чичко Google и да проверите къде точно и какво да пишете... а вторият... ето тuk е една малка хитрост... попълнете го и сами го изпратете на uk ,на посоченият за това адрес... тоест,сами ще си изискате Необходимият ви У1... правите го с цел да дублирате документа на НОЙ,но ще сте сигурни,че дори да има пропуски в У1 получен в НОЙ ще предоставите вашият документ.А пропуски правят гарантирам ви,дали умишлено или не... не знам...,но на мен този мой екземпляр ми оправи положението на първият етап. Понякога попълването на анкетната карта в НОЙ се прави служебно ,често се случва когато правите обжалване на решението ако не сте съгласни с нещо. И при това служебно попълване се пропускат някои полета и после всички се чудите защо в У1 ви пише за причина за прекъсване на договора всичко друго,само не и това което ви трябва,а именно -Expiry of contract и защо имате само по 7.20 на ден за 4 месеца....2- как да попълните този документ:

Първо четете бавно и внимателно. Запишете данните си вярно и точно. когато стигнете до секцията в която попълвате причините поради които сте прекъснали договора си -

Why did you leave this job?

Dismissal, Resignation

Expiry of contract, Redundancy

Termination of contract by mutual consent

внимателно отбележете - Expiry of contract. Не се притеснявайте.. каквото напишете ,това ще ви напишат и в Англия върху документа. В полето,където отбелязвате периодите в които сте били в UK... имате само 3 полета,затова ако имате повече периоди... трябва да ги допишете в друго поле na str. 4 Тук тактиката е ако се нуждаете да кажем от още място защото сте били в UK 5 години при попълването първо да напишете 3,4 и 5 работен период ,а 1 и 2 да ги запишете в допълнителното поле... Ще попитате,защо така... - защото когато попълните анкетната карта в НОЙ и подредите периодите по нормалният ред а именно 1,2,3 и поставите 4 и 5 в допълнителното поле... при взимането на информацията от картата,някоя умна бабка с отличен английски може да не обърне внимание,че на страница 4 има още периоди и да запише в SED002 само първите три периода... тогава ще получите удостоверяване само на тези три години и ще ви откажат едни обезщетения.... и ако не обърнете внимание.. ще има едни обжалвания и разправии. Последен съвет за тази карта.. в посоченото поле номер 7 -Море information- запишете,да ви се отбележи и колко и каква заработка имате.

3- след като попълните този документ както казах,единият го изпратете по пощата в UK на посоченият адрес-струва 10-12 лева а вторият екземпляр го ползвайте за да попълните от него правилно въпросната анкетна карта в НОЙ.

4- от тук на татък седите и чакате решението на НОЙ и мечтаете,а м/у временно вече сте прочели целият закон свързан с обезщетенията и то толкова добре,че ще цитирате закони и параграфи на изуст./личен опит/

Трябва да знаете,че трябва да имате определен трудов стаж за да получите обезщетение... мисля беше минимум 9 месеца работа през последните 24 ,като тези 9 месеца може да са с прекъсване...т.е. може да сте работили на 2 пъти по 4,5 месеца. от там нататък се прави изчисляването. Ако имате нужният стаж,не сте взимали обезщетение на борсата през последните 3 години/ако сте взимали пак ще получите обезщетение но ще е 7.20 на ден за 4 месеца/ Документите ви са оформени безпроблемно и всичко е наред ще получите 60% от средно дневното ви възнаграждение за период според вашият общ трудов стаж.

5 - пример. Гошо има 10 години стаж не е бил на борсата и през последните 24 месеца е работил 18 месеца като барман и е осигурен на 240 лв,след това отива на ягодки в UK за 6 месеца... след това се връща и си оправя документите и получава У1 Изчисленията са следните за първите 18 месеца по 240 лв има 4320 лв + заработката за 6 месеца в УК| тук уловката е,че колкото и да сте заработили по закон в БГ максималната осигурителна сума за 1 месец е 2000 лв така,че тези 6 месеца ще се броят 6 по 2000 лв. и се получи 4320 лв + 12000лв = 16320 лв. тази сума я делите на броят работни дни за 24 месеца мисля,че са около 528 и получавате 30 лв и 90 st. този резултат го умножавате по 60% и получавате 18 .54 лв. ето това е средно дневното възнаграждение на Гошо. сега умножавате полученото по 22 работни дни за месе и получавате сумата която ще получите за един месец от бленуваната борса - 407.88;..

Това е само пример и за всеки е различно по неговите показатели... до декември 2011 парите бяха повече защото се взимаха за база 18 месеца но тарикатите ги направиха на 24.

при нужда от пояснение-питайте.. относно обжалванията.. дано не се налага такива, следете сроковете и ако ви се наложи и не сте наясно със законите.. не пишете глупости,... дайте 20 лв на адвокат той ще ви напише жалбата...поне на първо обжалване....защото при второ обжалване ще се ходи до административен съд.

uspeh.....


Публикувано на 23-08-2012 15:22 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
mihaelaa84
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 6
Регистриран на: 10.01.12
Имам въпрос-ако след бригадата не ми достигат месеци и се осигуря в бг примерно за един месец и след това отида на борсата това ще повлияе ли на размера на обещетението.Имам предвид има ли значение дали последното работно място е в бг или на бригада?
Публикувано на 23-08-2012 18:56 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Elektra
Модератор
Аватар на потребителя

Мнения: 656
Регистриран на: 29.03.09
http://brigadiri.com/forum/viewthread.php?forum_id=12&thread_id=2207&pid=41473#post_41473

Тази тема не я ли видя? Все пак излиза още на главната страница като една от последните дискутирани!

Публикувано на 18-09-2012 13:42 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
cvetiiiiii
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 2
Регистриран на: 18.09.12
Здравейте аз искам да питам дали мога да се запиша на борсата без NI,защото нямам изкаран?
Публикувано на 18-09-2012 14:07 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Ivo
Админ
Аватар на потребителя
Instagram Brigadiri https://www.facebook.com/brigadiri

Мнения: 2,636
Регистриран на: 05.09.08
Ти направи ли си труда да прочетеш поне първите няколко изречения от мнението горе?

Публикувано на 24-09-2012 17:49 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
mhmirka
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 1
Регистриран на: 24.09.12
и аз имам един вапрос и той е следния.Написнах работа през юни 2011 и отидох в англия,там работих до4.11.2011след което се пребрах в БГ.Тази година сам пак в англия и като се прибера каква е процедурата за обещетение,като се има напредвид че p-45 ще ми дойде поне месец след като се прибера сас последният ми чек
Публикувано на 10-01-2013 18:27 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Gladiatora
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 30
Регистриран на: 12.11.12
аз съм се регистрирал по начина по които е описано подробно в темата и вече чакам трети месец и нямам никакво инфо или известие ще взема ли обещетения и колко ще са те и кога?ама нужния стаж не сам бил на борсата но никои не ме търси стоя и чакам,има ли някои които е взимал такива пари и колко време е чакал за тях,аз сам си подал документите на 5 ноември 2012 и до 10 януари 2013 нямам отговор
Публикувано на 21-03-2013 23:11 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
dk12911
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 7
Регистриран на: 12.03.13
Много полезна информация , доста си се постарал. Браво !!! cool
Публикувано на 30-05-2013 15:32 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Ivo
Админ
Аватар на потребителя
Instagram Brigadiri https://www.facebook.com/brigadiri

Мнения: 2,636
Регистриран на: 05.09.08
Тъй като ме питаха за правото на парично обезщетение и прегледах какво е писал karlson. Писал е, че се иска стаж минимум 9 месеца от последните 24, но по закон видях, че става въпрос за 9 от 15 месеца.
Предполагам това е вярното.

Публикувано на 30-05-2013 16:09 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
keisito
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 1
Регистриран на: 03.02.11
Искам да попитам ако си бил self employer може ли пак да се регистрираш за обезщетение

страница 1 от 20

1 2 3 4 > >>

Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23857 | Форумни мнения 29816 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 120 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: Balabanov777
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Balabanov777 Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... Ivo puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa quiksilver gogonbr miro75 _pepito_ statope precakan sv85uk garvana8308 sitalk2004 emma76

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2024 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти