Форум >
Публикувано на 28-10-2017 19:20 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Здравейте нова съм във форума.Искам да питам може ли да си пратя отново документите за у1, тъй като в това у1 кафето получих са ми обаркали датите
Публикувано на 02-11-2017 22:51 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
tanito писа:
Здравейте, говори се че след декември 2017 ще има промени за борсата,Някой знае ли нещо?
промени НОИ удря обезщетенията при безработица, ето новите промениАвтор: Екип на Марица28.10.2017 | 19:47Прочетена: 5749 |Коментари: 0????Здравейте, говори се че след декември 2017 ще има промени за борсата,Някой знае ли нещо?
Ако човек отиде на нова работа, но в рамките на 2 месеца го уволнят, НОИ ще го накаже с минимално обезщетение за безработица, независимо върху какви суми се е осигурявал. Тази и други ограничаващи промени в изплащането на обезщетенията за безработица са предвидени в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г., обсъден вчера в тристранката. Проектът беше подкрепен само от две от седемте организации на бизнеса и синдикатите, пише "Сега". В проекта, който влиза в понеделник за обсъждане в правителството, е записан нов текст, според който човек може да получава само минимално обезщетение за безработица за 4 месеца, ако последният му договор е на по-малко от 2 месеца. Това означава, че ако лицето се е осигурявало през целия си трудов живот върху високи доходи, но смени работата си и там го уволнят или съкратят, преди да са минали два месеца, той ще получава по около 180 лв. в продължение на 4 месеца. Без тази промяна същият човек може да получава до 1560 лв. за период до 12 месеца.
От НОИ не се аргументират защо се прави тази скандална промяна. Не я коментираха и вчера на заседанието на тристранния съвет. Това обаче е пореден пример за орязване на осигурителни права в проекта, без срещу това да стоят по-ниски осигуровки. Догодина се затягат още и условията за получаване на обезщетение за безработица. От 1 януари човек ще трябва да се е осигурявал поне 12 месеца от последната година и половина, за да има право на пари от НОИ. В момента е нужно да е плащал осигуровки 9 от последните 15 месеца. Очакваният ефект от изискването за по-висок осигурителен стаж за обезщетението за безработица е намаление на разходите с около 63 млн. лв. Въпреки това според плана НОИ ще плати 271.5 млн. лв. по това перо, като дефицитът в този фонд е 125 млн. лв.
Затягат се и условията за периода, в който безработните ще получават обезщетението си. Вече ще се иска по-голям стаж, за да се получава максималния период на обезщетението от 12 месеца - ще се иска осигуряване 15 години, тоест с три повече от сега. Единствената добра новина е, че минималното обезщетение се увеличава от 7.20 лв. на 9 лв. на ден. Това според синдикатите обаче е много "плаха стъпка". Въвежда се и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв., което е сметнато според максималния размер на месечния осигурителен доход Друга скандална промяна - намаляването на парите за първите три дни от болничния окончателно отпадна от закона за 2018 г. Така догодина болните ще продължат да получават 70% от заплатата си през първите три дни за сметка на работодателя, а от четвъртия ден ще плаща НОИ в размер на 80%, обяви социалният министър Бисер Петков. Разходите за пенсии и обезщетения догодина ще стигнат малко над 11 млрд. лв. От тях от осигуровки се очакват 6.5 млрд. лв., а от държавата - останалите. 4.2 млрд. лв. ще дойдат от хазната само за покриване на дефицита в ДОО-то. Социалният министър Бисер Петков посочи, че се очаква значителен ръст на приходите от осигуровки - с над 900 млн. лв. Основна заслуга за това обаче има увеличението на пенсионната вноска с 1% - на 19.8%.
Заради повечето приходи и продължаващото затягане на условията за пенсиониране обаче зависимостта на осигурителната система от държавния бюджет догодина ще е около 40%, което е най-ниското ниво за последните години. Разходите за пенсии ще са близо 9.5 млрд. лв. Това е с половин милиард повече от плана за тази година. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., с което и таванът на пенсията - 910 лв. Предлага се драстично увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., срещу което ДПС най-вероятно ще са против. "Ще ви подкрепим с всички сили за това предложение в парламента, защото там нямате много привърженици", обеща Ася Гонева от КНСБ. Бизнесът не е доволен от административното увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.9%, както и от заложения ръст на минималната заплата на 510 лв.
Работодателите не подкрепят бюджета и заради липсващите за поредна година реформи при инвалидните пенсии, реда за плащане на болничните и контрола, неуредената фаза на плащане на втората пенсия. От КНСБ също посочиха, че догодина трябва да се реформират ТЕЛК-овете и болничните, но те не са доволни и от рестрикциите при обезщетенията за безработица. Пенсиите от юли догодина ще се увеличат с 3.9%, отново чрез преизчисление с по-висок индивидуален коефициент за година стаж (1.169). Минималната пенсия този път ще се увеличи по същия начин и ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона. Обезщетението за отглеждане на малко дете през втората година се увеличава с 40 лв. на 380 лв.
Публикувано на 24-11-2017 01:23 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Как отговаряте на този въпрос от анкетата на английски, която попълват е в нои?
Секция 10- checklist
Have you applied for a portable document u1 or form e301?
Yes
No
Секция 10- checklist
Have you applied for a portable document u1 or form e301?
Yes
No
Редактирано от mimozi на 24-11-2017 01:28
Публикувано на 24-11-2017 21:50 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Искам да ви споделя и моят опит с изискването на У1. Миналата година след като се върнах от Великобритания се регистрирах на борсата. Подадох си формуляра за У1 в НОИ и зачаках отговор. Чакането продължи 4 месеца. И се получи така че с пристигането на У1 аз трябваше да замина отново и прекъснах борсата си.Тази година като се върнах поднових регистрацията си за да си използвам остатъка от оставащите ми месеци платена борса.В НОИ ми казаха че отново трябва да се изисква У1 . Подадох си документите но тази година за разлика от миналата нещата с У1 станаха по бързо то пристигна на третата седмица. Но не благодарение на НОИ ,а на факта че аз си го изисквах онлайн чрез линк който намерих тук в сайта.Но за да се изисква онлайн трябва да имате профил в HMRC.Чрез профила дори си изисквах и Пей таксата която сами удържали, за нея все още чакам отговор. А ето и линковете за тези които желаят да изискват У1: https://www.gov.uk/log-in-register-hmrc-online-services- това е за регистрация,https://www.gov.uk/government/publications/national-insurance-statement-of-national-insurance-contributions-ca3916- това за изискване на У1
Надявам се да бъда полезна.
Надявам се да бъда полезна.
Публикувано на 08-12-2017 12:44 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Здравейте аз искам да попитам вече след като си се записал и в бюрото и на борсата и си чакаш У1 и през това време ти се обадят от бюрото че са ти намерили работа и ти откажеш след 3-то обаждане от бюрото за намерана работа и отказана от теб, прекратяват ли ти борсата? Благодаря предварително за отделеното време
Публикувано на 08-12-2017 16:03 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Emity писа:
Здравейте аз искам да попитам вече след като си се записал и в бюрото и на борсата и си чакаш У1 и през това време ти се обадят от бюрото че са ти намерили работа и ти откажеш след 3-то обаждане от бюрото за намерана работа и отказана от теб, прекратяват ли ти борсата? Благодаря предварително за отделеното време
Мисля ,че имат това право.Затова след първото максимум второто предложение е добре да отидеш на
среща с работодателя.Обесняваш му ,че чакаш всеки момент да заминеш отново.Така отказа идва от негова срана и това не застрашава регистрацията ти.
Публикувано на 13-12-2017 06:51 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Здравйте , Пиша в Форума с моя си проблем и се надявам за съдействие или поне някой с опит и случай подобен на моя
Значи работих в англия от 24.03.2016 до 13.08.2017 през този период съм сменил няколко работодателя 24.03.2016 до 30.08.2016 за първия работодател след това 1.9.2016 до 4.10.2016 за втория работодател след което от 5.10.2016 до 28.02.2017 се върнах на пъровото място и накрая последните 5 месеца от 1.03.2017 до 13.08.2017 работих за последния си работодател на 16 .08 .2017 се записах в бурото по труда и за обещетение нямам у1 те ми казаха че ще го изискат служебно и така се почна чакане до вчера , имам решение за обещетение но доста под очакваното и заслуженото . На този документ който те са изискали служебно както и на документа от здравната каса за здравните осигуровки ми признават целия стаж за целия период от 24.03.2016 до 13.08.2017 като отбелязват дохода ми само за последния работодател и отметнато че получавам средно по 1600паунда на месец . с този доход само от последния работодател нашите служители правят калкулация за обещетение като вземат целия период дори без да ми имат доходите и сметката излиза много груба иамм всички п45 п60 пеислипове но те игнорират тотално останалите ми доходи вземат за периода от 28.02.2017 до 13.08.2017 (последния ми работодател ) . Подписах се на решението и служителя ми обясни че мога да подам заявление за изсикване на целия ми доход след което можело да има преизчисление .Това заявление го написхаме до директора на НОЙ София . Въпроса ми е да си изискам ли сам у1 да се посъветвам с адвокат и да обжалвам решението или да чакам въпросното заявление за доходите ми . Как изобщо калкулират без да имат доходите ми ясно им е че съм работил виждат докумнтацията ми п45 -та и паислипове но не го вземат под внимание мога ли да изискам от Англия документ за доходите ми приемерно Национ Иншуранс нъмбър Рекорд Записи или просто да искам У1 с указания да отбележат всичките ми доходи .... Някой с подобен опит би бил доста полезен .
Брат ми отиде в англия за 5 мсесеца не е сменял работодатели и няма проблем с обещетението аз съм работил една година повече и имам проблеми странна Държава е нашата . Ако някой е имал подобен проблем нека пише
Значи работих в англия от 24.03.2016 до 13.08.2017 през този период съм сменил няколко работодателя 24.03.2016 до 30.08.2016 за първия работодател след това 1.9.2016 до 4.10.2016 за втория работодател след което от 5.10.2016 до 28.02.2017 се върнах на пъровото място и накрая последните 5 месеца от 1.03.2017 до 13.08.2017 работих за последния си работодател на 16 .08 .2017 се записах в бурото по труда и за обещетение нямам у1 те ми казаха че ще го изискат служебно и така се почна чакане до вчера , имам решение за обещетение но доста под очакваното и заслуженото . На този документ който те са изискали служебно както и на документа от здравната каса за здравните осигуровки ми признават целия стаж за целия период от 24.03.2016 до 13.08.2017 като отбелязват дохода ми само за последния работодател и отметнато че получавам средно по 1600паунда на месец . с този доход само от последния работодател нашите служители правят калкулация за обещетение като вземат целия период дори без да ми имат доходите и сметката излиза много груба иамм всички п45 п60 пеислипове но те игнорират тотално останалите ми доходи вземат за периода от 28.02.2017 до 13.08.2017 (последния ми работодател ) . Подписах се на решението и служителя ми обясни че мога да подам заявление за изсикване на целия ми доход след което можело да има преизчисление .Това заявление го написхаме до директора на НОЙ София . Въпроса ми е да си изискам ли сам у1 да се посъветвам с адвокат и да обжалвам решението или да чакам въпросното заявление за доходите ми . Как изобщо калкулират без да имат доходите ми ясно им е че съм работил виждат докумнтацията ми п45 -та и паислипове но не го вземат под внимание мога ли да изискам от Англия документ за доходите ми приемерно Национ Иншуранс нъмбър Рекорд Записи или просто да искам У1 с указания да отбележат всичките ми доходи .... Някой с подобен опит би бил доста полезен .
Брат ми отиде в англия за 5 мсесеца не е сменял работодатели и няма проблем с обещетението аз съм работил една година повече и имам проблеми странна Държава е нашата . Ако някой е имал подобен проблем нека пише
Публикувано на 19-12-2017 16:35 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Здравейте ,искам да споделя моя случай и ако е възможно дайте някакво мнение по въпроса.Така миналата година се прибрах от Англия и се записах на борсата.Чакането за У1 беше 6 месеца .Наложи се така че заминах отново за Англия и се подписах само 5 месеца.Пристигна решението вече когато бях заминал и ме бяха одобрили за 9 месеца.Съответно изплатиха ми парите само за тези 5 месеца.Та въпросът ми е мога ли сега да продължа отново тази борса за оставащите месеци при положение че при прекъсването не отидох да се отпиша като хората еми просто не се явих на даден подпис ?
Публикувано на 19-12-2017 17:57 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Това че не си отишъл да се обадиш ,че заминаваш сигурно ще е проблем.., но попитай все пак в НОИ.А за това дали можеш да си продължиш борсата и да си използваш останалите месеци ДА . Трябва ти само че отново У1 за да удостовериш че си работил и си се осигурявал .При мен се случи същото ,но аз се обадих че прекъсвам борсата и заминавам за Англия попълних някакъв док.дето ми дадоха в НОИ и после като се върнах отново си изчаках У1 и си продължих оставащите ми месеци.Успех ти желая!
Публикувано на 07-01-2018 21:50 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Здравейте! Работя в Англия от Май 2016, обмислям да напусна Февруари, и се чудя как да си оправя документите за борсата. От тази компания няма как да получа документ, който да ме устройва като причина за прекратяване. Имам възможност да ме назначат фиктивно, примерно на едномесечен договор. Дали ще свърши работа? Би трябвало да се гледа как е прекратен договора от последния работодател. Освен това, до колкото четох закона, промяната за най-малко два месеца при новия работодател не е влязла. Ще съм благодарна, ако някой може да ми отговори!
Информация
Намери евтини самолетни билети до Англия
Информация Превод на пари от Англия към България! Препоръчано с Transferwise!
Информация Актуални позиции за работа
Информация Превод на пари от Англия към България! Препоръчано с Transferwise!
Информация Актуални позиции за работа
Прехвърли се към форум:
Вход за потребители