Форум >
>
Заплащане, Данъци и Осигуровки >
Тема: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK

страница 6 от 20

<< < 3 4 5 6 7 8 9 > >>
Публикувано на 14-07-2016 12:09 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
diantonio
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 5
Регистриран на: 14.07.16
Ще напиша в няколко реда за моя опит с борсата, пък дано помогне на някой друг.
Обща информация :
Работих в Англия година, като бях на 2 работи - първата продължи 3 месеца, втората 9, като между двете работи имах 2 празни месеца, които не се отразяват на борсата, но после ще се върна към тях.
За да подам заявка за U1, трябваше да приложа документите от двата работодателя - от първия имах p45, а от втория, тъй като се забави с p60 и трябваше да се връщам, приложих две платежни (последният пейслип от месец май и последният за новата такс година).

За бюрото - трябва да видите кое бюро на труда ви е най-близо (според адресна регистрация) и да се регистрирате в 7 дневен срок. Аз носех цялата документация, но мисля, че изискват само лична карта, диплома за образование и трудова книжка. Попълвате документацията, питат ви каква работа търсите и ви дават полезна информация. Дават ви регистрационна карта която трябва да пазите и където ще ви бъдат вписвани ежемесечните присъствия (ще се разберете кой ден от месеца трябва да ходите). Посещенията са формални, като само веднъж имахме събиране, на което присъстваше психолог - беше интересно.

Оттам трябва да се регистрирате в НОИ в тримесечен срок, но ако нямате U1 най-добре се регистрирайте веднага, за да съкратите периода на чакане без работа.

За НОИ и пращане на заявка за U1 :
Събрах всички документи и тръгнах към софийския централен офис на бул. Стамболийски, където ме препратиха към другият им офис, който се намира на същия булевард, но доста по-надолу след Мола (взимате трамвай за няколко спирки).
Стигам до втората сграда, която съвсем случайно се оказва до циганския квартал и заварвам една чакалня и две малки стаи в които се случва "магията"... Е разбира се имаше и 20 човека опашка. "Магьосниците" са петима служители - трима обслужващи и двама шефа. Една от служителките си взимаше почивки през 5 мин. Всички са изнервени, нископлатени и нямащи търпение да се приберат. В резултат на което процедурата ставаше още по-мудно, един човек минаваше за около 30 минути, като след час чакане, прецених, че ще трябва да пробвам на следващия ден. Идния ден имах доста работа и отидох пак по същото време - пак зверска опашка, прибрах се. На третият отидох по-отрано, пак 10 човека, не ми се чакаше. на 4тият отидох сутринта, 10 мин след като отвориха имаше 3 човека и ето че имаше шанс да успея. Дойде моят ред, влезнах, дадох им документите - "ама ти не си попълнил еди кой си формуляр", излезнах, попълних, пак влезнах - "ама трябва да направиш копия на всеки документ, слез на първия етаж до ксерокса". Направих копия. Пак влизам - "трябва да попълниш този формуляр СА 3916 ПООТДЕЛНО за всеки работодател". - ама нали в този СА който ви дадох съм вписал и двата работодателя и датите. "Не трябва за всеки поотделно". ОК.
И така след около 6 часа шефката дойде, прегледа вече купчината документация и ги прие за изпращане.

Изисквания и важни точки по документацията :
Разбира се, ще ви трябват лични документи, NIN номера, дати на работодателите, диплома за образование, дати на влизане/излизане от UK, тоест колкото документация имате.
Важно за CA формуляра - причина за напускате. Сега, и за двете работи писах Redundancy (съкращение на персонал не по ваша вина), въпреки, че от втората се уволних. Не знам доколко проверяват, надявам се да си остане redundancy на U1 формата.
Друго интересно - 2 дни след като подадох документите, ми звънна шефката от бюрото, да ме пита дали в периода между двете работи (2 месеца) съм се прибирал до България. Не се бях прибирал и не знам точно в каква връзка пита, но явно има някакво значение за обещетението.

И така безсрочното чакане продължава. Системата е мудна и е жалко, че все още се използват хартиени формуляри и писма, след като всичко може да става в пъти по-бързо по електронен път.

Успех на всички!
Антъни

Редактирано от diantonio на 17-07-2016 11:59
Публикувано на 15-07-2016 12:32 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
ravon
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 8
Регистриран на: 19.02.13
А някакъв документ, доказващ, че си работил изисква ли се? Или само Нин, лична карта, дати на влизане и излизане, на започване и спиране на работа и диплома за образование?
Публикувано на 15-07-2016 15:41 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Ivo
Админ
Аватар на потребителя
Instagram Brigadiri https://www.facebook.com/brigadiri

Мнения: 2,636
Регистриран на: 05.09.08
Нещо с четенето как си?
"За да подам заявка за U1, трябваше да приложа документите от двата работодателя - от първия имах p45, а от втория, тъй като се забави с p60 и трябваше да се връщам, приложих две платежни (последният пейслип от месец май и последният за новата такс година)."

Публикувано на 16-07-2016 03:49 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
ravon
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 8
Регистриран на: 19.02.13
Интересува ме за в бюрото по труда, където се регистрираш в 7 дни, а не в НОИ. Или и там ще искат U1?
Публикувано на 17-07-2016 11:56 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
diantonio
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 5
Регистриран на: 14.07.16
ravon писа:
Интересува ме за в бюрото по труда, където се регистрираш в 7 дни, а не в НОИ. Или и там ще искат U1?


Обнових темата и добавих информацията. - за бюрото ти трябва лична карта, трудова книжка и диплома. Най-добре вземи цялата документация със себе си.
В нои срока е 3 месеца, но ако нямаш U1 най-добре се регистрирай и прати заявката възможно най-скоро за да си спестиш чакането после.
Публикувано на 14-08-2016 09:08 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
kankeva
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 3
Регистриран на: 12.02.16
До diantonio:
И аз така писах - Причина за напускане: Съкращение на щата.
Не знам какво проверяват, но аз и съответно териториалния НОИ получихме U1, в който пише, че причината за напускане е потвърдена от работника, но не и от работодателя. Тъкмо затова ми отпуснаха минималното обезщетение от около 7 лв. на ден. Смешно! А познавам хора, които вземат и по 1000 лв. на месец. Казаха, че докато работодателят не потвърди в техния HMRC причината, така ще си остане обезщетението. Звънях там и ми казаха, че са пратили запитване до работодателя и чакат потвърждението на причината. Но вече 5 месеца.
Моля, някой във форума да ме посъветва какво да направя, за да получат това потвърждение. Писах и на работодателя, говорих с тях, те казаха, че не са получавали нищо от HMRC и съответно не знаели за какво писмо става дума. Такова писмо трябвало да се вземе при напускането, но кой да знае.
Ако някой има представа какво съдържа то и как да го изискам сега, моля да ми пише!
И още нещо, докато в НОИ не получиха U1-то, не искаха да ми признаят мойто, което бях получила по-рано от тях, защото имало някога разминавания, даже лично ми показаха как се разминават данни в тяхното и това на хората, които лично са получили.
Редактирано от kankeva на 14-08-2016 09:10
Публикувано на 19-08-2016 13:41 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
ravon
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 8
Регистриран на: 19.02.13
Здравейте! Някой който е писал redundancy като причина за напускане да каже дали пак се взима 60% от месечната заработка или е най-добре expiry of contract да се напише?
Публикувано на 19-08-2016 21:53 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
kankeva
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 3
Регистриран на: 12.02.16
Да, и в двата случая плащат доста пари, но както вече писах, ми искат и потвърждение от работодателя до тяхната служба НОИ, за да ми изплатят тук 60% от английската заплата. Ако не получат потвърждение от него, пишат, че е потвърдено само от работника и тук отпускат минималното обезщетение.
Публикувано на 22-08-2016 14:48 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
rac3ra
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 7
Регистриран на: 11.05.15
Здравейте, мога ли след напускане на работата да се регистрирам в бюрото по труда, ако все още не съм получил. P45, понеже при моя работодател, този документ се издава мисля че в дву седмиен срок след напускане, плюс да ми го изпратят до България незнам още колко ще отнеме.. Благодаря ви.
Публикувано на 25-08-2016 14:54 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
rac3ra
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 7
Регистриран на: 11.05.15
И още нещо.. имате ли информация до кога можем да се възползваме от тази борса, понеже доколкото разбрах, тази година е последно?

страница 6 от 20

<< < 3 4 5 6 7 8 9 > >>

Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23857 | Форумни мнения 29816 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 76 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: Balabanov777
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Balabanov777 Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... Ivo puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa quiksilver gogonbr miro75 _pepito_ statope precakan sv85uk garvana8308 sitalk2004 emma76

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2024 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти