Форум >
Публикувано на 27-08-2016 17:34 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
kankeva писа:
До diantonio:
И аз така писах - Причина за напускане: Съкращение на щата.
Не знам какво проверяват, но аз и съответно териториалния НОИ получихме U1, в който пише, че причината за напускане е потвърдена от работника, но не и от работодателя. Тъкмо затова ми отпуснаха минималното обезщетение от около 7 лв. на ден. Смешно! А познавам хора, които вземат и по 1000 лв. на месец. Казаха, че докато работодателят не потвърди в техния HMRC причината, така ще си остане обезщетението. Звънях там и ми казаха, че са пратили запитване до работодателя и чакат потвърждението на причината. Но вече 5 месеца.
Моля, някой във форума да ме посъветва какво да направя, за да получат това потвърждение. Писах и на работодателя, говорих с тях, те казаха, че не са получавали нищо от HMRC и съответно не знаели за какво писмо става дума. Такова писмо трябвало да се вземе при напускането, но кой да знае.
Ако някой има представа какво съдържа то и как да го изискам сега, моля да ми пише!
И още нещо, докато в НОИ не получиха U1-то, не искаха да ми признаят мойто, което бях получила по-рано от тях, защото имало някога разминавания, даже лично ми показаха как се разминават данни в тяхното и това на хората, които лично са получили.
До diantonio:
И аз така писах - Причина за напускане: Съкращение на щата.
Не знам какво проверяват, но аз и съответно териториалния НОИ получихме U1, в който пише, че причината за напускане е потвърдена от работника, но не и от работодателя. Тъкмо затова ми отпуснаха минималното обезщетение от около 7 лв. на ден. Смешно! А познавам хора, които вземат и по 1000 лв. на месец. Казаха, че докато работодателят не потвърди в техния HMRC причината, така ще си остане обезщетението. Звънях там и ми казаха, че са пратили запитване до работодателя и чакат потвърждението на причината. Но вече 5 месеца.
Моля, някой във форума да ме посъветва какво да направя, за да получат това потвърждение. Писах и на работодателя, говорих с тях, те казаха, че не са получавали нищо от HMRC и съответно не знаели за какво писмо става дума. Такова писмо трябвало да се вземе при напускането, но кой да знае.
Ако някой има представа какво съдържа то и как да го изискам сега, моля да ми пише!
И още нещо, докато в НОИ не получиха U1-то, не искаха да ми признаят мойто, което бях получила по-рано от тях, защото имало някога разминавания, даже лично ми показаха как се разминават данни в тяхното и това на хората, които лично са получили.
Наистина жалко за развоя, сумата е такава, караща човек да съжалява за загубената половин година, какъвто е случая повечето пъти. Дори ако човек е работил на малко по-голямо от минималното възнаграждение, ако не е живял в каравана или в обстоятелства, в които е могъл да съкрати разходите за живот, борсата се явява като неефективно-неадекватно продължение. Идеалният вариант при който човек може да получи максималното обезщетение е, да вземе U1-то още от УК, което за мнозина е трудно, защото означава допълнителен 1-2 месеца престой за чакане на p45 и самото U1(предполагам 2-3 седмици ако се пратят последните платежни). Другото е, че преди напускане на работа, трябва да се говори сериозно с отговорното лице в работата и да се помоли да впише правилната причина за напускане (което в много случаи може и да не стане, защото напускане по вина на работодателя има различни данъчни измерения, а и ако работника реши да съди, написаното ще е в негова полза. Нещо което натежава много при работещите във фабрики, тъй като там историята на съдебни процедури и отношението към хората е ужасно ). Така че каквото и да си говорим, системата е изградена по начин, непозволяващ на мнозина да вземат нещо над минимума .
Не виждам с какво мога да ти помогна, при положение, че си говорила и с HMRC (браво за волята да се свържеш) и с работодателя. Явно се намираш в епизод на "Загубени във вихъра и превода" и без да си в УК, нямаш особен контрол, а само избора, дали да се биеш с вятърни мелници или продължиш напред. Мисля че избора е ясен..
Редактирано от diantonio на 27-08-2016 17:49
Публикувано на 15-09-2016 13:45 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Само исках да добавя като краен резултат. След 4 месечно чакане документите пристигнаха. В тях е било вписано, че съм напуснал по взаимно съгласие и ми бе възложен минимума от 7,20 на ден. 4 месеца = 590лв
Айде живи и здрави
Айде живи и здрави
Публикувано на 13-10-2016 23:54 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Здравейте . Прочетох цялата тема , но не успях да си отговоря на моя въпрос . Значи дилемата ми е следната . Тази година работих 3 месеца в Англия и в момента работя в България . Скоро ще направя 6 месеца работни тук и се чудя ако комбинирам стажа си с този от Англия и отида на борсата , какво обезщетение приблизително ще получа . Питам понеже се чудя дали си заслужава разправията . В момента тук ме осигуряват на около 450 лева , но не знам на колко са ме осигурявали в Англия ако това е от значение . Там изкарвах малко над 1000 паунда на месец . Ще съм много благодарен ако някой ми отговори . Благодаря предварително .
Публикувано на 16-10-2016 02:56 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
PetrakiBG писа:
Здравейте . Прочетох цялата тема , но не успях да си отговоря на моя въпрос . Значи дилемата ми е следната . Тази година работих 3 месеца в Англия и в момента работя в България . Скоро ще направя 6 месеца работни тук и се чудя ако комбинирам стажа си с този от Англия и отида на борсата , какво обезщетение приблизително ще получа . Питам понеже се чудя дали си заслужава разправията . В момента тук ме осигуряват на около 450 лева , но не знам на колко са ме осигурявали в Англия ако това е от значение . Там изкарвах малко над 1000 паунда на месец . Ще съм много благодарен ако някой ми отговори . Благодаря предварително .
Няма значение на колко са те осигурявали, защото гледат последния работодател
Публикувано на 30-10-2016 10:00 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Heart писа:
PetrakiBG писа:
За кое гледат последния работодател?
Публикувано на 30-10-2016 18:06 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
archi100 писа:
Heart писа:
PetrakiBG писа:
Гледат последния работодател за да изчислят размера на обезщетението
Публикувано на 31-10-2016 12:36 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
В този ред на мисли на мен лично ми изплува следния въпрос, ако речем че съм работил 3 г. в Англия , след което се върна и поработя месец-два докато изчаквам да ми пристигнат необходимите документи за да се запиша на борсата и т.н. то тези 3 г. автоматично ще се заличат при изчисляването на въпросното обещетение (което е твърде нелогично , дори и за нашите стандарти) , но какво би станало ако беше обратното , ако работя 3 г. в БГ и замина за месец-два в чужбина, тогава важи ли същото правило за "последния работодател" или тогава вече се сещат господата "изчисляващи" за закона в който изрично се казва че обещетението се изчислява на база внесените осигуровки за последните 24 месеца...
Публикувано на 31-10-2016 13:20 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Здравейте ,
Бих искала да споделя и моя опит относно записването на борса след работа в Англия.
Съпругът ми работи 8 месеца в Англия и се прибра началото на октомври. Работи един месец в България , съкратиха позицията му и сега се записа в Бщрото по труда. Когато отидохме в НОИ за да обясним ситуацията ни изненадоха с това правило за изчисляване на размера на обезщетението само на база последен работодател. Попитах ги какво ще стане с доходите, които той е получавал в Англия и няма ли да се отразят в изчисленията за р-ра на обещетението и те ми заявиха "Не".
Моля ако някой е минал по същия път да сподели, на мен ми изглежда нелогично , но вече всичко мога да очаквам от нашето законодателство.
Бих искала да споделя и моя опит относно записването на борса след работа в Англия.
Съпругът ми работи 8 месеца в Англия и се прибра началото на октомври. Работи един месец в България , съкратиха позицията му и сега се записа в Бщрото по труда. Когато отидохме в НОИ за да обясним ситуацията ни изненадоха с това правило за изчисляване на размера на обезщетението само на база последен работодател. Попитах ги какво ще стане с доходите, които той е получавал в Англия и няма ли да се отразят в изчисленията за р-ра на обещетението и те ми заявиха "Не".
Моля ако някой е минал по същия път да сподели, на мен ми изглежда нелогично , но вече всичко мога да очаквам от нашето законодателство.
Публикувано на 31-10-2016 20:29 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
baymuro писа:
В този ред на мисли на мен лично ми изплува следния въпрос, ако речем че съм работил 3 г. в Англия , след което се върна и поработя месец-два докато изчаквам да ми пристигнат необходимите документи за да се запиша на борсата и т.н. то тези 3 г. автоматично ще се заличат при изчисляването на въпросното обещетение (което е твърде нелогично , дори и за нашите стандарти) , но какво би станало ако беше обратното , ако работя 3 г. в БГ и замина за месец-два в чужбина, тогава важи ли същото правило за "последния работодател" или тогава вече се сещат господата "изчисляващи" за закона в който изрично се казва че обещетението се изчислява на база внесените осигуровки за последните 24 месеца...
Какво ти пречи да се запишеш в бюрото и след това да чакаш документите от UK?
Публикувано на 31-10-2016 23:47 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Пречи ми това че за да се запиша ми трябва Р45 , в който пише кога е бил последния ми работен ден , за да ми бъде издаден обаче е необходимо да ми платят целия натрупан холидей , който е повече от месец...силно се надявам да не трябва да отговарям на въпроси от сорта "защо си го натрупвал" , а да се съсредоточим върху същинския проблем...
Информация
Намери евтини самолетни билети до Англия
Информация Актуални позиции за работа
Информация Транспорт от летището до фермата.
Информация Актуални позиции за работа
Информация Транспорт от летището до фермата.
Прехвърли се към форум:
Вход за потребители