Форум >
>
Заплащане, Данъци и Осигуровки >
Тема: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK

страница 7 от 20

<< < 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Публикувано на 27-08-2016 17:34 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
diantonio
Потребител

kankeva писа:
До diantonio:
И аз така писах - Причина за напускане: Съкращение на щата.
Не знам какво проверяват, но аз и съответно териториалния НОИ получихме U1, в който пише, че причината за напускане е потвърдена от работника, но не и от работодателя. Тъкмо затова ми отпуснаха минималното обезщетение от около 7 лв. на ден. Смешно! А познавам хора, които вземат и по 1000 лв. на месец. Казаха, че докато работодателят не потвърди в техния HMRC причината, така ще си остане обезщетението. Звънях там и ми казаха, че са пратили запитване до работодателя и чакат потвърждението на причината. Но вече 5 месеца.
Моля, някой във форума да ме посъветва какво да направя, за да получат това потвърждение. Писах и на работодателя, говорих с тях, те казаха, че не са получавали нищо от HMRC и съответно не знаели за какво писмо става дума. Такова писмо трябвало да се вземе при напускането, но кой да знае.
Ако някой има представа какво съдържа то и как да го изискам сега, моля да ми пише!
И още нещо, докато в НОИ не получиха U1-то, не искаха да ми признаят мойто, което бях получила по-рано от тях, защото имало някога разминавания, даже лично ми показаха как се разминават данни в тяхното и това на хората, които лично са получили.

Наистина жалко за развоя, сумата е такава, караща човек да съжалява за загубената половин година, какъвто е случая повечето пъти. Дори ако човек е работил на малко по-голямо от минималното възнаграждение, ако не е живял в каравана или в обстоятелства, в които е могъл да съкрати разходите за живот, борсата се явява като неефективно-неадекватно продължение. Идеалният вариант при който човек може да получи максималното обезщетение е, да вземе U1-то още от УК, което за мнозина е трудно, защото означава допълнителен 1-2 месеца престой за чакане на p45 и самото U1(предполагам 2-3 седмици ако се пратят последните платежни). Другото е, че преди напускане на работа, трябва да се говори сериозно с отговорното лице в работата и да се помоли да впише правилната причина за напускане (което в много случаи може и да не стане, защото напускане по вина на работодателя има различни данъчни измерения, а и ако работника реши да съди, написаното ще е в негова полза. Нещо което натежава много при работещите във фабрики, тъй като там историята на съдебни процедури и отношението към хората е ужасно ). Така че каквото и да си говорим, системата е изградена по начин, непозволяващ на мнозина да вземат нещо над минимума .

Не виждам с какво мога да ти помогна, при положение, че си говорила и с HMRC (браво за волята да се свържеш) и с работодателя. Явно се намираш в епизод на "Загубени във вихъра и превода" и без да си в УК, нямаш особен контрол, а само избора, дали да се биеш с вятърни мелници или продължиш напред. Мисля че избора е ясен..

Редактирано от diantonio на 27-08-2016 17:49
Публикувано на 15-09-2016 13:45 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
diantonio
Потребител

Само исках да добавя като краен резултат. След 4 месечно чакане документите пристигнаха. В тях е било вписано, че съм напуснал по взаимно съгласие и ми бе възложен минимума от 7,20 на ден. 4 месеца = 590лв laugh
Айде живи и здрави
Публикувано на 13-10-2016 23:54 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
PetrakiBG
Потребител

Здравейте . Прочетох цялата тема , но не успях да си отговоря на моя въпрос . Значи дилемата ми е следната . Тази година работих 3 месеца в Англия и в момента работя в България . Скоро ще направя 6 месеца работни тук и се чудя ако комбинирам стажа си с този от Англия и отида на борсата , какво обезщетение приблизително ще получа . Питам понеже се чудя дали си заслужава разправията . В момента тук ме осигуряват на около 450 лева , но не знам на колко са ме осигурявали в Англия ако това е от значение . Там изкарвах малко над 1000 паунда на месец . Ще съм много благодарен ако някой ми отговори . Благодаря предварително .
Публикувано на 16-10-2016 02:56 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Heart
Потребител

PetrakiBG писа:
Здравейте . Прочетох цялата тема , но не успях да си отговоря на моя въпрос . Значи дилемата ми е следната . Тази година работих 3 месеца в Англия и в момента работя в България . Скоро ще направя 6 месеца работни тук и се чудя ако комбинирам стажа си с този от Англия и отида на борсата , какво обезщетение приблизително ще получа . Питам понеже се чудя дали си заслужава разправията . В момента тук ме осигуряват на около 450 лева , но не знам на колко са ме осигурявали в Англия ако това е от значение . Там изкарвах малко над 1000 паунда на месец . Ще съм много благодарен ако някой ми отговори . Благодаря предварително .

Няма значение на колко са те осигурявали, защото гледат последния работодател
Публикувано на 30-10-2016 10:00 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
archi100
Потребител

Heart писа:
PetrakiBG писа:

За кое гледат последния работодател?
Публикувано на 30-10-2016 18:06 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Heart
Потребител

archi100 писа:
Heart писа:
PetrakiBG писа:

За кое гледат последния работодател?

Гледат последния работодател за да изчислят размера на обезщетението
Публикувано на 31-10-2016 12:36 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
baymuro
Потребител
bay_muro_

В този ред на мисли на мен лично ми изплува следния въпрос, ако речем че съм работил 3 г. в Англия , след което се върна и поработя месец-два докато изчаквам да ми пристигнат необходимите документи за да се запиша на борсата и т.н. то тези 3 г. автоматично ще се заличат при изчисляването на въпросното обещетение (което е твърде нелогично , дори и за нашите стандарти) , но какво би станало ако беше обратното , ако работя 3 г. в БГ и замина за месец-два в чужбина, тогава важи ли същото правило за "последния работодател" или тогава вече се сещат господата "изчисляващи" за закона в който изрично се казва че обещетението се изчислява на база внесените осигуровки за последните 24 месеца...
Публикувано на 31-10-2016 13:20 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
SD8412
Потребител

Здравейте ,
Бих искала да споделя и моя опит относно записването на борса след работа в Англия.
Съпругът ми работи 8 месеца в Англия и се прибра началото на октомври. Работи един месец в България , съкратиха позицията му и сега се записа в Бщрото по труда. Когато отидохме в НОИ за да обясним ситуацията ни изненадоха с това правило за изчисляване на размера на обезщетението само на база последен работодател. Попитах ги какво ще стане с доходите, които той е получавал в Англия и няма ли да се отразят в изчисленията за р-ра на обещетението и те ми заявиха "Не".
Моля ако някой е минал по същия път да сподели, на мен ми изглежда нелогично , но вече всичко мога да очаквам от нашето законодателство.
Публикувано на 31-10-2016 20:29 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Heart
Потребител

baymuro писа:
В този ред на мисли на мен лично ми изплува следния въпрос, ако речем че съм работил 3 г. в Англия , след което се върна и поработя месец-два докато изчаквам да ми пристигнат необходимите документи за да се запиша на борсата и т.н. то тези 3 г. автоматично ще се заличат при изчисляването на въпросното обещетение (което е твърде нелогично , дори и за нашите стандарти) , но какво би станало ако беше обратното , ако работя 3 г. в БГ и замина за месец-два в чужбина, тогава важи ли същото правило за "последния работодател" или тогава вече се сещат господата "изчисляващи" за закона в който изрично се казва че обещетението се изчислява на база внесените осигуровки за последните 24 месеца...

Какво ти пречи да се запишеш в бюрото и след това да чакаш документите от UK?
Публикувано на 31-10-2016 23:47 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
baymuro
Потребител
bay_muro_

Пречи ми това че за да се запиша ми трябва Р45 , в който пише кога е бил последния ми работен ден , за да ми бъде издаден обаче е необходимо да ми платят целия натрупан холидей , който е повече от месец...силно се надявам да не трябва да отговарям на въпроси от сорта "защо си го натрупвал" , а да се съсредоточим върху същинския проблем...

страница 7 от 20

<< < 4 5 6 7 8 9 10 > >>

Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23863 | Форумни мнения 29818 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 51 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: SILVIYA MS
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Telenor Ivory7777 Balabanov777 Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... Ivo puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa quiksilver gogonbr miro75 _pepito_ statope precakan sv85uk garvana8308

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2024 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти