Форум >
>
Заплащане, Данъци и Осигуровки >
Тема: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK

страница 9 от 20

<< < 6 7 8 9 10 11 12 > >>
Публикувано на 19-07-2017 12:14 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
mimex
Потребител

Ivo писа:
В момента има много "работни места" и затова така натискат. Нямало желаещи да работят. Как ще има желаещи, като заплащането е мизерно.
По питането ти - най-много 3 пъти (или дори си мисля, че 3тия път вече е причина да ти прекратят регистрацията) можеш да откажеш и после наистина ти прекратяват регистрацията. Затова е по-добре да се явиш на интервюто с дадения работодател и да си намерите причина, че не сте "един за друг". Това вече не е отказ и ще продължават да ти предлагат работа. Кофтито е, че явно ще ти се налага да го правиш непрекъснато, но това е положението.

Ъпдейт: спрямо новото тълкуване и веднъж да откажеш се счита за причина да ти прекратят регистрацията. По-добре не рискувай и просто отивай да видиш какво ти предлага работодателя.

Благодаря ти за бързия отговор , Иво. Явно ще трябва да се " боря" ..
Хубав ден и се надявам пс-а ми да е с добър край.

Публикувано на 23-07-2017 13:54 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Elena8010
Потребител

Здравейте. Въпросът ми е следния. Въз основа на кои месеци се изчислява трудовото обезщетение? В закона пише 60% от среднодневното от последните 24 месеца. Да но, как тогава хората, коити са работили три месеца в Англия и преди това са осигурявани в България под 1000 лв получават трудово обезщетение около 1200 лв? На практика това е невъзможно. Е на този въпрос търся отговора вече три месеца. Лошото е, че договорът в Англия ми изтича и трябва да знам със сигурност кои месеци влизат при изчисляването на обезщетението, защото от това зависи дали ще се прибирам или ще трябва да потърся работа тук (в Англия) за още два- три месеца. Моля хората, които са запознати с това за отговор, ако не им представлява трудност, разбира се. Благодаря.
Публикувано на 23-07-2017 15:22 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Ivo
Админ
Instagram Brigadiri https://www.facebook.com/brigadiri

Не съм практически запознат, но по теория знам това:
Средното за последните 24 месеца, в които е осигуряван работника.
Изискване за право на борса - внасяни най-малко 9 месеца през последните 15.
Стойност на обезщетението - 60% от средното за последните 24 работни месеца (доколкото съм запознат прекъсванията не се броят, ами гледат месеците, в които работника е внасял осигуровките си).

Това за 1200 лв. борса с 3 месеца работа в чужбина не го вярвам, но ще се радвам някой да каже, че ги е получавал.

Публикувано на 23-07-2017 16:36 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Elena8010
Потребител

Благодаря за отговора. Вярно е наистина. Аз лично видях превода от бюрото по труда в сметката на приятел, който работи само три месеца в Англия, а преди това работеше я Лидл на 6 часа.
Публикувано на 23-07-2017 16:45 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Ivo
Админ

Да не е било превод 2-3 месеца? Най-вече от огледна точка, че докато се оправят документите от УК минава 2-3 месеца и съответно предполагам плащат накуп.
Не вярвам да дадат повече пари, отколкото е предвидено по закон.
В най-добрия случай е 60% от 3х2600 и 6х сумата, на която е осигуряван в България, ако приемем, че тук е работил 6 месеца и заедно с трите месеца в УК "хваща" минималното условие да се е осигурявал поне 9 месеца от последните 15.

Публикувано на 23-07-2017 19:01 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Elena8010
Потребител

8697.20 лв точно му беше преведено. Не знам за колко месеца, но пак е много. Осигуровките не са му прекъсвани, т е., хваща условието. 3х2600=7800, 6х600=3600, 11400:9=1266.67, 60% от това са 760 лв на месец. Ако изчисленията са ми правилни, няма как да е получил тези пари.
Публикувано на 23-07-2017 19:03 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Elena8010
Потребител

А ти защо вземаш предвид последните 9 месеца? Не се ли смята от 15? Между другото, има промяна в закона и вече не са 15, а 24 месеца.
Публикувано на 23-07-2017 23:54 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Ivo
Админ

Взимам предвид 9 месеца, защото това е минимума. На принципа на изчисление - колкото повече месеци има на "бг осигуровки", толкова по-малко ще е обезщетението от борсата.
15-те месеца са условието за осигуряването. 24-те месеца са работните, от които взимат 60-те процента обезщетение.

Колкото до парите, които е взел - или е грешка или закона казва едно - реалността друго. Нека да почерпи.

Публикувано на 24-07-2017 00:51 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Elena8010
Потребител

Именно. Има разминаване между закона и реалността. Май истината ще я разбера лично, от опит. Загубих надежда, че ще открия отговорът на този въпрос. Ще си остана само с почерпката wink Благодаря ти за информацията. Лека вечер
Публикувано на 24-07-2017 20:56 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
goglio
Потребител

здравеите,тук има много полезна информация,но имам нужда от още.от 10 години работя в uk и реших да се прибирам.проблема е че p45 го пращат по пощата около месец след напускането а от форума разбрах че до 7 дни трябва да се запиша на борсата.може ли по късно от 7 дни да отида в борсата?много се притеснявам да не изпусна обезщетението.моля даите съвет.

страница 9 от 20

<< < 6 7 8 9 10 11 12 > >>

Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23863 | Форумни мнения 29818 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 56 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: SILVIYA MS
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Telenor Ivory7777 Balabanov777 Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... Ivo puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa quiksilver gogonbr miro75 _pepito_ statope precakan sv85uk garvana8308

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2024 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти