Форум >
Публикувано на 25-07-2017 15:05 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Здрасти, Важното е в 7 дневен срок да се регистрираш в бюрото по труда като безработен, P45 е по - нататък като дойде и го носиш в НОИ или във фирма която да ти съдейства. 7 дневния срок е за самото регистриране, като там само лична карта ти трябва май. Поне при мен така беше, ако някой има друга информация нека ме поправи.
.
Публикувано на 26-07-2017 18:09 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Здравейте! Интересува ме дали получаването на помощи в Англия ще попречи после за получаване на обещетение в България тъи като това мисля че се отбелязва в ф- рите които изпращаме за У 1 в Англия? Някой запознат ли е с това?
Публикувано на 14-08-2017 17:14 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Здравейте. Моля за съвет.Бях 2 пъти в Англия и двата пъти за по година. За първият престой имам У1,но не се рег. на борсата и в Нои,защото знаех, че ще заминавам пак.От второто ходене там се прибрах наскоро,регистрирах се в бюрото по труда,предстои ми НОИ. Изпълнявам всички условия и за двете места. Обаче какъв е проблема.Подал съм чрез друга фирма изискване на У1.Но се опасявам,че докато дойде, ще надхвърля 3-те месеца срок които имам за НОИ. А ми казаха,че тия 3 месеца минат ли и нямам ли рег. в НОИ всичко приключва. Второ-говорих днес с НОИ по телефона и ми казаха,че като ида за регистрация,трябвало да нося данни на работодателите и най-вече заповед за прекратяване.Аз всичко важно което имах,го дадох в агенцията,която изисква У1. Те ми свършиха работа и първият път,доволен съм.Какво да правя?Тази от НОИ по телефона ми вика,че нямало как иначе...?Е как тогава без документи от работодателя се регистрирах в бюрото?Как да завъртя приказката към това служебно изискване,ама май и за него все пак ми трябва документ за работодателя там? Не помня по памет кога и колко време съм работил,въпреки,че беше само на 3 места.Ако тръгна да пиша наизуст,ще стане грешка,а явно само това чакат. Аз документи имам само НИН и за банковата сметка в Англия. Всичко друго го дадох на фирмата. Какво да правя?
Редактирано от yaripim на 14-08-2017 18:39
Публикувано на 14-08-2017 22:59 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Като дойде последната седмица преди да изтече срока да се рег в НОИ отиваш при тях и си пускаш доукменти да изискаш У1 и чрез тях. Чрез тях У1 може да дойде и след 5 месеца, а междувременно ще ти дойде У1 което си изискал по другия начин, Носиш им го като дойде и те ще го приемат. При мен така беше, но се консултирай и с други хора. Пускайки си документите за У1 и чрез НОИ ти просто си удължаваш срока и ще дочакаш У1. Ако някой има друга информация нека ме поправи,
.
Редактирано от Mitko_Stefanov на 14-08-2017 23:01
Публикувано на 14-08-2017 23:11 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Mitko_Stefanov писа:
Като дойде последната седмица преди да изтече срока да се рег в НОИ отиваш при тях и си пускаш доукменти да изискаш У1 и чрез тях. Чрез тях У1 може да дойде и след 5 месеца, а междувременно ще ти дойде У1 което си изискал по другия начин, Носиш им го като дойде и те ще го приемат. При мен така беше, но се консултирай и с други хора. Пускайки си документите за У1 и чрез НОИ ти просто си удължаваш срока и ще дочакаш У1. Ако някой има друга информация нека ме поправи,
Благодаря за отговора. Звучи добре като идея, но как точно става това "пускане". Утре ще ходя на място да ги питам, но поне по телефона ми казаха,че точно това "пускане" или "изискване", не мога само с лична карта и трудова книжка да го направя.Все някакъв документ от работодател в Англия трябвало да имам.Явно се попълват бланки или нещо подобно. Техническите,дребните детайли ме интересуват.
И да,те ще го приемат,няма спор, но това значи ли нова чаканица от 5 месеца за да ги сравнят двете?
Редактирано от yaripim на 15-08-2017 03:18
Публикувано на 15-08-2017 09:26 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Трябва ти P45.
Публикувано на 15-08-2017 12:02 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Няма да ги сравняват двете, което дойде първо - него ще приемат. П45 им носиш задължително, в п45 трябва да пише, че работата е напусната поради изтичане на договора. Нито поради уволнение заради несправяне със задълженията, нито поради напускане по собствено желание. Дават ти формуляри от НОИ да попълниш и трябва да не допускаш грешки. При мен се получи, дано и при теб е така.
.
Публикувано на 15-08-2017 15:19 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
Благодаря ви за отговорите отново и се извинявам,подвел съм и себе си и вас.Разрових се добре в документите които имам.
Значи 3 работодателя имах в Англия.Първи-малка агенция,там бях 3 седмици.ИМАМ П45 от тях,3-те страници и всичките му цветове.Втори-работата дето исках,пак през агенция няколко месеца,ИМАМ П45 от тях,но е копие,черно бяло,едва ли ще мине.Трети-същата работа,но вече без агенцията,на договор към тях.От тях нямам нищо и да съм имал, съм го дал във фирмата,дето ми изисква У1.Пулих се и в двете П45 20 минути,но никъде не видях причина за напускане.Само общите данни-имената,НИН,адреси,пари,такс кодове,дата на напускане.Накрая имам П60,ел.формат,цветно,но то е за първият ми престои там,за който си имам У1.От изброеното горе някое ще свърши ли работа? Поздрави на всички и благодаря отново!
Значи 3 работодателя имах в Англия.Първи-малка агенция,там бях 3 седмици.ИМАМ П45 от тях,3-те страници и всичките му цветове.Втори-работата дето исках,пак през агенция няколко месеца,ИМАМ П45 от тях,но е копие,черно бяло,едва ли ще мине.Трети-същата работа,но вече без агенцията,на договор към тях.От тях нямам нищо и да съм имал, съм го дал във фирмата,дето ми изисква У1.Пулих се и в двете П45 20 минути,но никъде не видях причина за напускане.Само общите данни-имената,НИН,адреси,пари,такс кодове,дата на напускане.Накрая имам П60,ел.формат,цветно,но то е за първият ми престои там,за който си имам У1.От изброеното горе някое ще свърши ли работа? Поздрави на всички и благодаря отново!
Публикувано на 16-08-2017 12:57 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
archi100 писа:
за да получаваш пари от борсата в България са нужни:
да си осигуряван (както вие го разбирате - работил 9 месеца през последната година и половина!!!)
може да си работил и само месец в Англия, но не трябва да си напускал по собствено желание ( ама и това се избягва) Ако ти се събира 9 месеца трудов стаж в последната година и половина, ти имаш право на помощи от фонд безработица!
Съпругата ми работи 3 месеца на бригада, обаче е с 15 години работен стаж, та тя имаше право на 10 месеца обезщетения, единствено въз основа на заработката в Англия. Понеже всичко стана много бавно, тя започна работа и и платиха след 5-6 месеца. На месец и плащаха 2 400 лв - това беше максимума, защото трябваше да взима 3 600 за 10 месеца
това е!
fytbolistkata14 писа:
На 23.08 се пребрах от Англия, бях там за 3 месеца, в коментарите по-горе прочетох че трябва да имаш 9 месеца работни. Искам да питам за 3 месеца работа в Англия ще мога ли да се запиша на борсата в България?
На 23.08 се пребрах от Англия, бях там за 3 месеца, в коментарите по-горе прочетох че трябва да имаш 9 месеца работни. Искам да питам за 3 месеца работа в Англия ще мога ли да се запиша на борсата в България?
за да получаваш пари от борсата в България са нужни:
да си осигуряван (както вие го разбирате - работил 9 месеца през последната година и половина!!!)
може да си работил и само месец в Англия, но не трябва да си напускал по собствено желание ( ама и това се избягва) Ако ти се събира 9 месеца трудов стаж в последната година и половина, ти имаш право на помощи от фонд безработица!
Съпругата ми работи 3 месеца на бригада, обаче е с 15 години работен стаж, та тя имаше право на 10 месеца обезщетения, единствено въз основа на заработката в Англия. Понеже всичко стана много бавно, тя започна работа и и платиха след 5-6 месеца. На месец и плащаха 2 400 лв - това беше максимума, защото трябваше да взима 3 600 за 10 месеца
това е!
Здравейте и от мен!
Нов съм в групата реших да попитам лично след като изчетох сумати форуми и се допитах до приятели, които са били на работа във ферма, но така и не успях да намеря адекватен отговор..? Работя в Шотландия, така че предполагам законите важат за целия остров не само за Англия
Та, приключвам работа тази седмица на 19.08, с причина RESGINATION, защото договора ми е постоянен и нямаше как да е с CONTRACT EXPIRE за съжаление. Имам 9-те месеца стаж от последни 15, в момента чакам след приключване на работа да ми пратят по пощата всичко възможно.. П45, П46 (не знам дали ще ми е нужен), П60 и последен пейслип.
Въпроса ми е как мога да избегна в случая причината по която съм напуснал да не е RESIGNATION, а COTRACT EXPIRE за да мога да взема хубаво обезщетение? Прочетох, че при попълване на документ в НОИ трябва да напиша EXPIRY OF CONTRACT, но какъв е шанса да се свържат с фирмата работодател и да разберат каква е истинската причина.. Трябва ли лично с тях да се догодовя по някакъв начин или да се остава на съдбата и тя да реши какво обезщетение да взема
Парите наистина си заслужават още повече, че семейството ми ще се увеличи +1
Според мен хората има доста неизяснени неща, за тези който си живеят тук и работят на постоянен договор и след време искат да се приберат в България и да вземат хубаво обезщетение (без значение 4/6/8/10.. месеца).
Поздрави от страната с най-чистата вода!!
Публикувано на 16-08-2017 15:23 | RE: Ръководство: Регистрация на борса в България след бригада в UK
yaripim писа:
Благодаря ви за отговорите отново и се извинявам,подвел съм и себе си и вас.Разрових се добре в документите които имам.
Информация
Актуални позиции за работа
Информация Минимално заплащане в Англия 2020
Информация Намери евтини самолетни билети до Англия
Информация Минимално заплащане в Англия 2020
Информация Намери евтини самолетни билети до Англия
Прехвърли се към форум:
Вход за потребители