Форум >
>
Работа в Англия >
Тема: Много българи без статут на уседналост след Брекзит
Публикувано на 29-10-2019 11:39 | Много българи без статут на уседналост след Брекзит
Ivo
Админ
Аватар на потребителя
Instagram Brigadiri https://www.facebook.com/brigadiri

Мнения: 2,636
Регистриран на: 05.09.08
Всички български граждани, които живеят във Великобритания и искат да останат там след Брекзит, задължително трябва да притежават статут на уседналост. По информация на посолството ни в Обединеното кралство, предприети са мерки за осигуряване на необходимата информация и помощ за сънародниците ни там.

Едва 45 хиляди имат статут на имигранти

За подобен статут не е необходимо да подават документи единствено българите, които имат английско поданство. Тези, които имат удостоверение за постоянно пребиваване, също трябва да кандидатстват по Схемата за уседналост. В противен случай рискуват да се окажат нежелани на територията на островната държава.

Около 280 хиляди българи се намират на територията на Великобритания, със статут на имигранти са едва 45 хиляди от тях. Данните са на външното ни министерство и на Агенцията за българите в чужбина. Около 120 хиляди се водят пребиваващи и работещи там. В официалната справка липсват данни за сезонните работници и малолетните.Проблеми с езика и компютрите спъват сънародниците ни

Основна пречка за българите да поискат по установения ред статут на уседналост, е езиковата бариера. Голяма част от тях, освен че не се справят с езика, нямат и нужната компютърна грамотност. За този проблем алармират от Центъра за социална интеграция и култура в Лондон – нестопанска организация, която има за цел да намали социалната изолация и да насърчи по-бързата интеграция в британското общество. Много от българите нямат осигурителен номер, нито пък електронна поща, съобщават още от Центъра.

Придобиването на така нужния статут става по електронен път, чрез специално мобилно приложение, където се качват всички документи и проверката се извършва в база данни , включително и по осигурителен номер. Задължение на всеки е сам да подаде онлайн нужната информация.

Кандидатстването по Схемата за уседналост има фиксиран краен срок до 31-ви декември, 2020 година. Ако бъде постигнат Брекзит със споразумение с ЕС, този срок ще бъде удължен.
https://brigadiri.bg - ако искаш да заминеш на бригада.
Следвай ни в Instagram
Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23848 | Форумни мнения 29814 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 55 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: Secret
Бригадири в момента или преди малко във форума:
miro75 garvana8308 sisoko81 sitalk2004 quiksilver emma76 junek mitko55 Geri1 precakan bloodyroot jordasha kengurce da4katakn Mitre stelichka Ivo borko75 fisher_99 plamen365 Bulgaria_ emo-ivanov shushoni83 bambi12345 karamfila

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2023 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти