Форум >
>
Друго >
Тема: Без здравни осигуровки в България, ако живеем в чужбина? Как?
Публикувано на 13-12-2016 21:32 | Без здравни осигуровки в България, ако живеем в чужбина? Как?
Cookie Lyan
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 33
Регистриран на: 27.10.16
Ако живеете (респективно: и работите) в трети страни, намиращи се извън границите на Европейския съюз, можете да се освободите от здравните осигуровки в родината за периода, в който сте в чужбина. Какво обаче е нужно за целта?

Да сте български граждани, да се осигурявате, да пребивавате в чуждата страна над 183 дни за календарна година. Много е важно да подадете заявление в офиса на НАП, който ви е по постоянен адрес, като не е нужно това да се случи преди датата на заминаването ви, защото може да се подаде лично, чрез упълномощено лице или да се изпрати по пощата с обратна разписка.

Каква е ситуацията, ако сте с двойно гражданство? В този случай, ако живеете над 183 дни в съответната държава, не сте длъжни да плащате за здравно осигуряване в родината. Отново в НАП можете да декларирате, че не дължите здравни осигуровки.

Как обаче стоят нещата при българите, които пребивават в страна, членка на Евросъюза? Тук условието е, че разпоредбите на чл. 40а от ЗЗО не се прилагат, когато става въпрос за периоди, за които според евро регламентите се прилагат законите на другата държава, която е членка на Съюза. Ако то е приложимо, то за съответния период работещият ще бъде освободен от внасяне на осигуровки в България. Той трябва да заяви това пред НАП, представяйки формуляр, издаден според правилата за координация на системите за социална сигурност, в който е написан периода на осигуряване в съответната чужда страна. Спрямо тези данни, осигуровките в родината ще бъдат покрити и здравноосигурителният статус ще бъде променен.Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23849 | Форумни мнения 29812 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 45 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: ivanivanov85
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Ivo miro75 puhinio venelinabg bLqsuchko cepeur Pettya Min4ev83 sissi_vt mitko55 pacho plamen365 mihailova80 ivanivanov85 sepuko Mitre Geri1 megastas quiksilver batko87 K_79 Mart1nVas1lev jordasha kengurce chiko0484

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2023 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти