Форум >
Публикувано на 11-02-2011 13:21 | Бране на лук
Тъй като знам, че по различните ферми се работи по различен начин, а и лука е различен ще пиша за начина на работа в Jepco. И то преди 2 години.
Работата е на норма и то всеки работи за себе си. Което е много добре за работливите и много зле за мързеливите.
На полето работят не повече от 20 души, които изпълняват дневните поръчки за лука, който трябва да бъде набран.
Бере се в касетки и се пълни в зависимост от поръчките (кг)
Технологията на бране включва вадене на лука от земята (ако не е валяло или не може да се извади - минава трактор с плуг и става лесно).
В зависимост от поръчката лука се бере с корените или без корените.
За премахването на корените се ползват едни остри мини ножчета (доста остри) и трябва много да се внимава, че реже пръсти.
Та цялата технология е:
1. Навеждаш се и дърпаш лук
2. Слагаш го под мишница и режеш корените с ножчето
3. Чистиш изгнилите листа
4. Слагаш в касетката (подредено)
Като се напълни касетката се носи на масата за рязане на "перата" на лука (пак според поръчката от офиса) - и остатъка трябва да бъде нужните килограми за касетка с лук (преди беше 6 кг.)
Бере се докато не се напълни ремаркето с дневната поръчка.
Това означава само едно - трябва да се бере бързо, защото всеки е за себе си.
За да се бере бързо се иска да извършите горините 4 действия максимално бързо, а именно:
1. Бързо навеждане + бързо отскубване на лука и подреждане в ръката (под мишницата)
2. Бързо срязване на корените - тука е тънкостта - има си един диапазон, който не трябва да се прерязва или да се оставят остатъци от корени по главата лук.
3. Чистене максимално бързо на изгнилите листа и оставяне в касетката.
4. Носиш касетката до масата за рязане и взимаш нова за пълнене.
Е..никой не е безупречен и затова трябва да следите границата на позволеното от вайзера.
Работата е 6+ според моите виждания, защото има дни, в които може да не ти е много до работа, но като идеш на полето и си "цъкаш" без много зор - то си е за теб и пак ще изкараш пари. Никой не ти се сърди, че не даваш всичко от себе си.
За бране на лук с корените е същото, но само чистиш изгнилите листа, което заради корените е малко трудно но,...шанс.
На мен изобщо не ми допадна този тип бране - защото е повече хамалогия, а парите са по-малко.
Има и още за писане...но засега толко... това е брането на лук в Jepco
За фермата си има информация в съответната тема в раздела за фермите.
Ето една снимка как се бере лук
И така в лошо време.
Ето на тази маса се режат перата на лука и се мери на кантар.
Работата е на норма и то всеки работи за себе си. Което е много добре за работливите и много зле за мързеливите.
На полето работят не повече от 20 души, които изпълняват дневните поръчки за лука, който трябва да бъде набран.
Бере се в касетки и се пълни в зависимост от поръчките (кг)
Технологията на бране включва вадене на лука от земята (ако не е валяло или не може да се извади - минава трактор с плуг и става лесно).
В зависимост от поръчката лука се бере с корените или без корените.
За премахването на корените се ползват едни остри мини ножчета (доста остри) и трябва много да се внимава, че реже пръсти.
Та цялата технология е:
1. Навеждаш се и дърпаш лук
2. Слагаш го под мишница и режеш корените с ножчето
3. Чистиш изгнилите листа
4. Слагаш в касетката (подредено)
Като се напълни касетката се носи на масата за рязане на "перата" на лука (пак според поръчката от офиса) - и остатъка трябва да бъде нужните килограми за касетка с лук (преди беше 6 кг.)
Бере се докато не се напълни ремаркето с дневната поръчка.
Това означава само едно - трябва да се бере бързо, защото всеки е за себе си.
За да се бере бързо се иска да извършите горините 4 действия максимално бързо, а именно:
1. Бързо навеждане + бързо отскубване на лука и подреждане в ръката (под мишницата)
2. Бързо срязване на корените - тука е тънкостта - има си един диапазон, който не трябва да се прерязва или да се оставят остатъци от корени по главата лук.
3. Чистене максимално бързо на изгнилите листа и оставяне в касетката.
4. Носиш касетката до масата за рязане и взимаш нова за пълнене.
Е..никой не е безупречен и затова трябва да следите границата на позволеното от вайзера.
Работата е 6+ според моите виждания, защото има дни, в които може да не ти е много до работа, но като идеш на полето и си "цъкаш" без много зор - то си е за теб и пак ще изкараш пари. Никой не ти се сърди, че не даваш всичко от себе си.
За бране на лук с корените е същото, но само чистиш изгнилите листа, което заради корените е малко трудно но,...шанс.
На мен изобщо не ми допадна този тип бране - защото е повече хамалогия, а парите са по-малко.
Има и още за писане...но засега толко... това е брането на лук в Jepco
За фермата си има информация в съответната тема в раздела за фермите.
Ето една снимка как се бере лук
И така в лошо време.
Ето на тази маса се режат перата на лука и се мери на кантар.
Редактирано от Ivo на 11-02-2011 18:08
Публикувано на 11-02-2011 22:24 | RE: Бране на лук
Тъй като видях, че ще има лукоберачи в Jepco във форума само малко да ги "стресна" и да кажа, че "Лисицата" a.k.a Silver Fox по-миналата година направи 17 касетки за 3 часа.
Да не се плашите - в началото ще правите по 1-2 касетки на час и надали някой ще му стигне рекорда, но поне се опитайте.
Да не се плашите - в началото ще правите по 1-2 касетки на час и надали някой ще му стигне рекорда, но поне се опитайте.
Публикувано на 02-12-2011 13:41 | Бране на лук или по точно chives
Този вид лук, прилича на нашия праз лук, обаче не е праз. По тънък е от нашия и цветчетата му също се използват.
Брахме този вид лук само на норма и много рядко на час.
Реже се с ножици винаги, приблизително дължината му трябваше да бъде към 20 см, ако не се лъжа, това е когато го берем за Теско.
Понякога сме брали и дълги стръкове, то е било на час.
На тоя chives добри пари се изкарват, ако си бърз и ако реда ти е хубав (без плевели), но това беше рядко явление да е без плевели
Сърцето си на Левски аз обричам,
и пазя го изпълнено с любов!
и пазя го изпълнено с любов!
Публикувано на 31-10-2017 10:41 | RE: Бране на лук
Колко плаштат на касетка
Публикувано на 31-10-2017 12:28 | RE: Бране на лук
Навсякъде, където е свързано с работа на норма е съобразено с национална минимум при нормални усилия на работа. Ако голяма част от работниците почнат да заработват по-голяма часовка - цената бива коригирана. Отделно е до периоди, реколка и т.н. фактори. Тъй че този въпрос е напълно излишен, както и съответно дадения отговор с точна цена, тъй като това не е нещо постоянно.
Прехвърли се към форум:
Вход за потребители