Форум >
Публикувано на 11-02-2011 13:21 | Бране на грах
Знам, че доста хора от форума са брали грах в Sandfields Farm, затова се надявам да се включат и да опишат по-добре от мен методиката.
Аз съм брал ...няма и месец през 2007 година.
Та за брането на грах там.
Изсипват 2 автобуса с народ на огромното поле с грах (до 200 човека сме били) и всеки взима касетки (понякога се избиват - прост народ, кво да го правиш).
Работата е на норма и е всеки за себе си.
Заставаш на една линия (ред) с широчина около 1,5-2 метра - сядаш си на касетката (прекрачваш я). Навеждаш се и дърпаш граха - може и да го късаш за по-удобно, но само шушулките отделяш в касетката. И така дърпаш като гламав
колкото сила и бързина имаш, за да напълниш максимално повече касетки за времето, което ще ви държат на полето.
Пълниш до горе (или малко по-малко) и ако е близо до теб кантара носиш и мериш да се отчетеш. Иначе може да си пълниш касетките зад теб и по някоя време отиваш да мериш...някои мереха чак накрая, но пък рискуваш някой да ти отмъкне касетка, докато си береш.
На кантара проверяват дали не си слагал кофти грах - на дупки или петна нещо такова имаше и го хвърлят.
Ако не ти достигнат килограмите - носиш..ако ти остане ти връщат.
Имаше буквално некви изруди от Русия и Украйна - като машини действаха.
Та на грах е хубаво ако има едър грах и повече работа естествено..може да се изкарат доста пари. За съжалениe аз случих кофти период тогава.
Ето една снимка как се бере грах.

Ето и една пикърка от бъдещето, съдейки по годината на снимката.

Аз съм брал ...няма и месец през 2007 година.
Та за брането на грах там.
Изсипват 2 автобуса с народ на огромното поле с грах (до 200 човека сме били) и всеки взима касетки (понякога се избиват - прост народ, кво да го правиш).
Работата е на норма и е всеки за себе си.
Заставаш на една линия (ред) с широчина около 1,5-2 метра - сядаш си на касетката (прекрачваш я). Навеждаш се и дърпаш граха - може и да го късаш за по-удобно, но само шушулките отделяш в касетката. И така дърпаш като гламав

Пълниш до горе (или малко по-малко) и ако е близо до теб кантара носиш и мериш да се отчетеш. Иначе може да си пълниш касетките зад теб и по някоя време отиваш да мериш...някои мереха чак накрая, но пък рискуваш някой да ти отмъкне касетка, докато си береш.

На кантара проверяват дали не си слагал кофти грах - на дупки или петна нещо такова имаше и го хвърлят.

Ако не ти достигнат килограмите - носиш..ако ти остане ти връщат.

Имаше буквално некви изруди от Русия и Украйна - като машини действаха.

Та на грах е хубаво ако има едър грах и повече работа естествено..може да се изкарат доста пари. За съжалениe аз случих кофти период тогава.

Ето една снимка как се бере грах.

Ето и една пикърка от бъдещето, съдейки по годината на снимката.

Редактирано от Ivo на 11-02-2011 17:53
Публикувано на 14-02-2011 23:52 | RE: Бране на грах
super po dobre ot qgodite
Мод: Пиши на КИРИЛИЦА!!!
Мод: Пиши на КИРИЛИЦА!!!
Редактирано от Fairy на 15-02-2011 21:56
Публикувано на 28-08-2015 20:41 | RE: Бране на грах

Публикувано на 07-02-2017 19:43 | RE: Бране на грах
Здравейте,някой може ли да ми каже ,брането на грах за колко месеца става на въпрос,че ми предложиха работа пък искъм за около 6 месеца период ! Благодаря
Прехвърли се към форум:
Вход за потребители