Форум >
>
Видовете селскостопански култури и работа по фермите >
Тема: Бране на грах
Публикувано на 11-02-2011 13:21 | Бране на грах
Ivo
Админ
Instagram Brigadiri https://www.facebook.com/brigadiri

Знам, че доста хора от форума са брали грах в Sandfields Farm, затова се надявам да се включат и да опишат по-добре от мен методиката.
Аз съм брал ...няма и месец през 2007 година.

Та за брането на грах там.
Изсипват 2 автобуса с народ на огромното поле с грах (до 200 човека сме били) и всеки взима касетки (понякога се избиват - прост народ, кво да го правиш).
Работата е на норма и е всеки за себе си.

Заставаш на една линия (ред) с широчина около 1,5-2 метра - сядаш си на касетката (прекрачваш я). Навеждаш се и дърпаш граха - може и да го късаш за по-удобно, но само шушулките отделяш в касетката. И така дърпаш като гламав laugh колкото сила и бързина имаш, за да напълниш максимално повече касетки за времето, което ще ви държат на полето.
Пълниш до горе (или малко по-малко) и ако е близо до теб кантара носиш и мериш да се отчетеш. Иначе може да си пълниш касетките зад теб и по някоя време отиваш да мериш...някои мереха чак накрая, но пък рискуваш някой да ти отмъкне касетка, докато си береш. laugh
На кантара проверяват дали не си слагал кофти грах - на дупки или петна нещо такова имаше и го хвърлят.
Ако не ти достигнат килограмите - носиш..ако ти остане ти връщат.

Имаше буквално некви изруди от Русия и Украйна - като машини действаха. hmm!
Та на грах е хубаво ако има едър грах и повече работа естествено..може да се изкарат доста пари. За съжалениe аз случих кофти период тогава.

Ето една снимка как се бере грах.

Ето и една пикърка от бъдещето, съдейки по годината на снимката.

Редактирано от Ivo на 11-02-2011 17:53
Публикувано на 14-02-2011 23:52 | RE: Бране на грах
lisko
Потребител

super po dobre ot qgodite

Мод: Пиши на КИРИЛИЦА!!!
Редактирано от Fairy на 15-02-2011 21:56
Публикувано на 28-08-2015 20:41 | RE: Бране на грах
rosco
Потребител

брането на грах ми стана вече хоби,аз съм среден берач,и правя 2000 кила за 8 часа,но по бързи правят 300,при нас на колена се бере,в дъжд и кал,ставам 3-4 сутринта
Публикувано на 07-02-2017 19:43 | RE: Бране на грах
dai_91
Потребител

Здравейте,някой може ли да ми каже ,брането на грах за колко месеца става на въпрос,че ми предложиха работа пък искъм за около 6 месеца период ! Благодаря
Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23870 | Форумни мнения 29822 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 46 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: Damakov
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Damakov stanislav91 Ivo Ternence AngelQnkov sonq1984 marina666 Telenor Ivory7777 Balabanov777 Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa quiksilver gogonbr

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2025 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти