Форум >
Публикувано на 11-02-2011 13:24 | Покриване на полета (covering)
Тук ще опиша този вид работа, на която съм бил малък период от време в Jepco (J.E. Piccaver & Co) и се покриваха полетата със салати и лук.
Работа на почасовка.
Определено не ми допада или поне не да я върша постоянно.
Може да се каже, че е тежка - най-малкото, защото се е случвало да се върви по 15 км, в които се включва навежданe, дърпане на "платно" (това с което се покрива полето т.нар. флийс), копаене с лопата, зариване на платното... и най-лекото е просто когато контролираш "линията", която излиза от рулото с платно.
Точно тази работа е трудно да се обясни в детайли, но ще се опитам горе долу.
Екип от 5-6 човека + тракторист.
Трактора върви по реда, отзад е закачено рулото с флийс (между хартия и найлон нещо).
Трябва да се покрият насажденията от лук и салати. Един дърпа от рулото до трактора от едната страна и заедно с колегата до себе си, който е с лопата зариват до линията на реда. Друг по-назад помага да се "разпъне" и да се разгъне над целия блок (5-6 реда - 10-15 метра) и други разпъват на макс платното ниско долу и правят копки с лопатите и зариват.
Това е общо взето - работи се доста - минимум 8 часа. Пък ако има ветрове и като се скъса...се обикаля да се закриват дупките.
После се "отвиват" покритите полета - и салатите вече са готови пораснали и чакащи да ги "напудрят" с химикали.
Ето как изглежда горе долу...

Работа на почасовка.

Определено не ми допада или поне не да я върша постоянно.

Може да се каже, че е тежка - най-малкото, защото се е случвало да се върви по 15 км, в които се включва навежданe, дърпане на "платно" (това с което се покрива полето т.нар. флийс), копаене с лопата, зариване на платното... и най-лекото е просто когато контролираш "линията", която излиза от рулото с платно.
Точно тази работа е трудно да се обясни в детайли, но ще се опитам горе долу.
Екип от 5-6 човека + тракторист.
Трактора върви по реда, отзад е закачено рулото с флийс (между хартия и найлон нещо).
Трябва да се покрият насажденията от лук и салати. Един дърпа от рулото до трактора от едната страна и заедно с колегата до себе си, който е с лопата зариват до линията на реда. Друг по-назад помага да се "разпъне" и да се разгъне над целия блок (5-6 реда - 10-15 метра) и други разпъват на макс платното ниско долу и правят копки с лопатите и зариват.
Това е общо взето - работи се доста - минимум 8 часа. Пък ако има ветрове и като се скъса...се обикаля да се закриват дупките.
После се "отвиват" покритите полета - и салатите вече са готови пораснали и чакащи да ги "напудрят" с химикали.

Ето как изглежда горе долу...

Редактирано от Ivo на 12-02-2011 12:28
Публикувано на 11-02-2011 17:46 | RE: Покриване на полета със салати (covering)
аз пак бях за кратко на откриване на това дето се закривали!! не беше лошо

Публикувано на 11-02-2011 18:10 | RE: Покриване на полета със салати (covering)
Не е било лошо ако са ви изсипали една тумба народ и всеки се прави, че прави нещо и работата върви...
Ако сте били 4-5 човека...нямаше да се радваш много.
Въпреки че...то всяка една работа като се налага да я вършиш - свикваш с нея.
Лошото е, когато си пипвал различни неща и като знаеш, че има и "по-леко" или "по-платено" - тогава вече се ядосва човек.
Ако сте били 4-5 човека...нямаше да се радваш много.

Въпреки че...то всяка една работа като се налага да я вършиш - свикваш с нея.
Лошото е, когато си пипвал различни неща и като знаеш, че има и "по-леко" или "по-платено" - тогава вече се ядосва човек.

Редактирано от Ivo на 11-02-2011 18:11
Публикувано на 11-02-2011 18:14 | RE: Покриване на полета със салати (covering)
Това платно се нарича - флийс.Специално на мен пък ми беше много противно тази централна линия при покриване да я спазвам изрядно изправена........вечно беше крива хахахахаха

Публикувано на 11-02-2011 18:22 | RE: Покриване на полета със салати (covering)
ами аз съм правил същото само че на ягодови полета,след плантинга ,иначе за имета-ДА, така се казва
наистина е ужасно когато са само 5-6 ,защото и тогава пак има скътавки
,и е дразнещо. а този флийс е толкова крехък че само да
п*ъдне човек и се къса. ама най-тъпото при нас беше че го "затискахме" с "рокс"
,големите каменни тухли и носехме като в каменната епоха.......

п*ъдне човек и се къса. ама най-тъпото при нас беше че го "затискахме" с "рокс"

НЕ ВСИЧКО С ДВЕ БУЗИ Е ЛИЦЕ.....
Публикувано на 11-02-2011 18:28 | RE: Покриване на полета със салати (covering)
Вярно, че се наричаше флийс.. 
Бях му забравил името.

Бях му забравил името.
Публикувано на 09-06-2011 23:43 | RE: Покриване на полета (covering)
евала,касметлии сте били момчета в нашета ферма тази операция се изваршва от тим састоящт се от 2-ма човека,малко по неприатно е когато групата е толкова голяма

Прехвърли се към форум:
Вход за потребители