Форум >
Публикувано на 11-02-2011 18:57 | Бране на Малини
Нека тук пишат всички които са се занимавали с бране на малини - сортовете, панетките,...
НЕ ВСИЧКО С ДВЕ БУЗИ Е ЛИЦЕ.....
Редактирано от Ivo на 11-02-2011 19:00
Публикувано на 12-02-2011 13:31 | RE: Бране на Малини
хах,аз пуснах темата и изчаквах,но явно няма мераклий да пишат
брането на малини като цяло е лееко айляшка работа смисъл че в сравнение с брането на другите плодове е по-лесно. цял ден си изправен .навеждаш се от време на време ,самите каси не тежат толкова.*kitara*
като цяло брането е различно по фермите.аз съм брал в малки-(125грама) и големи( 175 или 225) панетки.малките са много досадни ,защото бяха 16 в касата и трябва да са препълнени,нищо че в пака после махаме половината.плюс тва 16–те панетки постоянно се вадят от касата,докато не напълниш 4-5.обаче когато береш трябва да имаш и панетка за секънд(втора) класа и има условие-ако напилниш такава с втора класа,предаваш 14 малки и една голяма.ако ли не-16 малки и така докато напълниш голямата. при брането в големи панетки имахме 9 и отново 1 за втора класа и/или 8-9,зависи как яе ти дойде -8+1 втора или 9 първа класа. при брането имаме СОРТИРАНЕ на светли и тъмни,понякога има и медиуми ,такива които неса нито тъмни ,нито светли.за някои берачи е лесно да сортират на слънце,за някои на "тъмно" .аз лично срещу слънцето не различавах много цветовете,за това го загърбвам
много е важно да се научиш на този цветен сорт,защото постоянно правят проблеми .при самото бране -щипеш по много и внимаваш да не оставяш. моята схема беше-пълня си максимално шепите ,като едновременно гледам къв цвят късам и хвърлям в панетките,а също може да береш и пускаш всичко на едно и после бързо правиш сорт,но внимаваш да не те види "ролчекара" при малините има кинти долу горе. при нас касите с малки се плащаха средно по 4.50-6.00 паунда,като една каса можеш да я направиш за 30 мин. при големите беше 350-4.20 .но всичко зависи дали има плодове по реда или е по-посен.трябва да ровиш навътре.защото много пъти малинките са се скрили обикновенно редовете при нас се беряха по двама- outside,inside (отвън и отвътре) а когато намалят плодовете се даваше по цял ред на човек. също така ако ти боцка на ръцете и не си свикнал може да береш с ръкавици(като на клошарите ,с изрязани пръсти)
брането на малини като цяло е лееко айляшка работа смисъл че в сравнение с брането на другите плодове е по-лесно. цял ден си изправен .навеждаш се от време на време ,самите каси не тежат толкова.*kitara*
като цяло брането е различно по фермите.аз съм брал в малки-(125грама) и големи( 175 или 225) панетки.малките са много досадни ,защото бяха 16 в касата и трябва да са препълнени,нищо че в пака после махаме половината.плюс тва 16–те панетки постоянно се вадят от касата,докато не напълниш 4-5.обаче когато береш трябва да имаш и панетка за секънд(втора) класа и има условие-ако напилниш такава с втора класа,предаваш 14 малки и една голяма.ако ли не-16 малки и така докато напълниш голямата. при брането в големи панетки имахме 9 и отново 1 за втора класа и/или 8-9,зависи как яе ти дойде -8+1 втора или 9 първа класа. при брането имаме СОРТИРАНЕ на светли и тъмни,понякога има и медиуми ,такива които неса нито тъмни ,нито светли.за някои берачи е лесно да сортират на слънце,за някои на "тъмно" .аз лично срещу слънцето не различавах много цветовете,за това го загърбвам
много е важно да се научиш на този цветен сорт,защото постоянно правят проблеми .при самото бране -щипеш по много и внимаваш да не оставяш. моята схема беше-пълня си максимално шепите ,като едновременно гледам къв цвят късам и хвърлям в панетките,а също може да береш и пускаш всичко на едно и после бързо правиш сорт,но внимаваш да не те види "ролчекара" при малините има кинти долу горе. при нас касите с малки се плащаха средно по 4.50-6.00 паунда,като една каса можеш да я направиш за 30 мин. при големите беше 350-4.20 .но всичко зависи дали има плодове по реда или е по-посен.трябва да ровиш навътре.защото много пъти малинките са се скрили обикновенно редовете при нас се беряха по двама- outside,inside (отвън и отвътре) а когато намалят плодовете се даваше по цял ред на човек. също така ако ти боцка на ръцете и не си свикнал може да береш с ръкавици(като на клошарите ,с изрязани пръсти)
НЕ ВСИЧКО С ДВЕ БУЗИ Е ЛИЦЕ.....
Редактирано от LUDIQ на 12-02-2011 13:37
Публикувано на 12-02-2011 13:45 | RE: Бране на Малини
Благодаря много за изчерпателния отговор на въпроса ти
Танцът е вертикално положение за хоризонтални намерения.
Публикувано на 12-02-2011 20:13 | RE: Бране на Малини
Аз брах миналото лято , като цяло се берат лесно и ако нормата е малка е много добре .Ние първоначално ги беряхме в баки а после ги разсипвахме в панетки ,а после само в баки (на килограм) като имаше хора които само разсипваха .Делехме ги на свтло розави,тъмно розави и рабиш.
Публикувано на 12-02-2011 20:14 | RE: Бране на Малини
Това за клошарските ръкавички ми хареса.. добра идея ...
Не звучи много сложно... особено когато обожавам малини само това за сортирането сякаш малко гадничко ... но мисля, че ще се справя поне така се надявам .... Много благодарим за наистина изчерпателния отговор...
Не звучи много сложно... особено когато обожавам малини само това за сортирането сякаш малко гадничко ... но мисля, че ще се справя поне така се надявам .... Много благодарим за наистина изчерпателния отговор...
Публикувано на 16-02-2011 23:23 | RE: Бране на Малини
Брането на малини е сравнително лесно.Брала съм много плодове и зеленчуци,но единствено от малините получавах
ужасни алергии и никакви мазила и лекарства не помагаха.Отичаше ми лицето и най вече ми се възпаляваше зоната около очите,много боли.И сега си мисля ако пак ходя на малини да си взема от ония предпазните очила ,пластмасови са,незнам дали ще свършат работа ,но ще пробвам.
ужасни алергии и никакви мазила и лекарства не помагаха.Отичаше ми лицето и най вече ми се възпаляваше зоната около очите,много боли.И сега си мисля ако пак ходя на малини да си взема от ония предпазните очила ,пластмасови са,незнам дали ще свършат работа ,но ще пробвам.
Публикувано на 11-04-2011 10:17 | RE: Бране на Малини
Ебахти цените майна,аз 2010 брах малини по 2 кг-2.250 касетката на някви смешни цени 1.80-2.05 когато нямаше малини и умираше полето на 2.50-2.80 макс.Когато имаше малини имаше едни румънски машинисти правиха по 100 паунда на ден при цени на касетка 2.05.Иначе малинките са лесни,не бодат кой знае колко,само сорта е малко кофти докато свикнеш.Но като цяло е може би най-добрата работа в сферата на брането де,разбира се има и по-добри.
Публикувано на 02-12-2011 11:49 | RE: Бране на Малини
На мен не ми хареса мноо брането на малини, може би и попадахме при гадна вайзерка. Разделяхме и на 4 цвята, понякоа и на 5. Беше олям тормоз. за 15 мин узряват малините и много често им се променяше цвета в касетките после отново трябваше да ги сортираме. в нашата ферма нямаше постоянно работа,пока беше почти 3 месеца и след това ни караха по други ферми.
Ivo: ползвай онлайн кирилизатора.
Ivo: ползвай онлайн кирилизатора.
Редактирано от Ivo на 02-12-2011 11:54
Публикувано на 02-12-2011 14:12 | RE: Бране на Малини
аз пък съм доволна от брането на малини,като изключим че понякога тази работа е доста досадна. сортирахме малините на 2 вида-тъмни и светли,но и при нас трябваше плантите да са максимално обрани,т.е да не се оставят узрели,че на следващото бране са рабиш.общо взето вървиш и риташ празния box, докато го напилнишл ,После по реда минава Рънъра и ти ги събира *cool2
Редактирано от neliipa на 02-12-2011 14:13
Публикувано на 13-12-2011 18:17 | RE: Бране на Малини
Брах малинки тази година... много е приятно...
Беряхме ги в малки и големи панетки в зависимост от поръчката...
Разделяхме ги по цвят... на тъмни и светли...
Случваше се тъмните малини докато излезем от тунела да станат още по-тъмни почти рабиши понеже в тунела е много топло и те презряваха... естествено следваше проверка на касетките от супервайзера и всичко тъмно летеше от панетките... и трябваше да се допълва...
Относно цените... касетката варираше от 2.30 до 4.00 паунда в зависимост от това колко малини има на полето... Към края на сезона беше доста студено и много трудно узряваха (говоря за към края на октомври) тогава цената беше към 4 паунда, но пък не изкарвахме много касетки от ред...
Лека работа е ... като изключим за трънчетата, които драскат... но пък има ръкавички за целта... аз така се предпазвах...
Беряхме ги в малки и големи панетки в зависимост от поръчката...
Разделяхме ги по цвят... на тъмни и светли...
Случваше се тъмните малини докато излезем от тунела да станат още по-тъмни почти рабиши понеже в тунела е много топло и те презряваха... естествено следваше проверка на касетките от супервайзера и всичко тъмно летеше от панетките... и трябваше да се допълва...
Относно цените... касетката варираше от 2.30 до 4.00 паунда в зависимост от това колко малини има на полето... Към края на сезона беше доста студено и много трудно узряваха (говоря за към края на октомври) тогава цената беше към 4 паунда, но пък не изкарвахме много касетки от ред...
Лека работа е ... като изключим за трънчетата, които драскат... но пък има ръкавички за целта... аз така се предпазвах...
Информация
Превод на пари от Англия към България! Препоръчано с Transferwise!
Информация Транспорт от летището до фермата.
Информация Минимално заплащане в Англия 2020
Информация Транспорт от летището до фермата.
Информация Минимално заплащане в Англия 2020
Прехвърли се към форум:
Вход за потребители