Форум >
>
Видовете селскостопански култури и работа по фермите >
Тема: Бране на ниски ягоди

страница 2 от 3

< 1 2 3 >
Публикувано на 12-02-2011 16:47 | RE: Бране на ниски ягоди
Elektra
Модератор

ах, ниски ягодки laugh
Като цяло на всякъде е различно, различни критерии.
При нас 1-вата година даже имаше само 5-6 слеча и беше много кофти, защото като влезеш на реда с 4-5 празни касетки и през 5 секунди трябва да ги дигаш и местиш. за 4 месеца имах мускули на борче laugh Сега вече има слечове за всички и е доооста по-лесно. Влизаш на реда, редиш си, ако искаш и по повече касетки, но има пък голяма вероятност да се съборят ( много кофти ). Ако има слама върви много лесно. За за си бърз се бере на кръст, клекнеш ли - отиде, особено ако са ти казали някаква норма и не се побираш в нея. Трудно е да свикнеш - аз след 1-я месец мога да кажа, че вече почнах да бера бързо.
За първи път като стъпах на полето с ягоди и ме питаха - брала ли си до сега? и аз викам - на село. Да ви кажа-на село не се брои laughlaugh
Първото, което ти се обяснява са кое е първа класа, кое втора и рабиш.
Като се научиш как да ги разделяш по класове има и СОРТ. При нас, както може би и масово - малки, средни, големи. * Тук да отбележа знам, че има и ферми, където не искат никакъв сорт, пълниш яко и това е. Когато имаш сорт зора е да свикнеш да ги разделяш и от там вече почваш да разботиш и по скоростта си. Свикнели се просто си става по инерция. При нас отначалото можеше да се предава смесено - примерно от 10 панетки може да имаш 1 втора класа, а останалите са си първа. После ги разделиха, ама то това си е до фермата. На ниските почти 99% от случаите - 10 панетки по 450 грама първа класа, втората класа - фул макс.
Най-бързо се бере наведен, но пък кръста си *** мамата. Но няма как и да не коленичиш или да заемаш разни други стойки. Случвало ми се е да вляза в ред - с десния крак бутам слеча, ръцете берат и слагат в касетките и така до края на реда, чак тогава се изправям, ама кръста ... Тук идва и проблема с краденете на ягоди. По-бързият печели. Като си нов и още се учиш нормално е да те крадат, с това има много проблеми, ама пък така се стимулираш да бачкаш бързо. И мен много ме крадяха в началото, все се падах с топ пикъра на ред, ама после като се научих, колелото се завъртя.
По принцип аз не бутам, много рядко, но ако видя някой да ми барне и после не му прощавам. Втората година бяхме един тийм 20 човека и то вече всеки ден сме заедно, познаваме се, в приятелски отношения и искам да ви кажа, че почти никой на никой не бараше, всеки си береше и така. Случвало се е да отивам към нов ред и вече да го е почнал от едната страна съквартиранта ( а той беше топ пикерче и крадче) и ми вика от далече - не влизайййlaughlaugh От него много тактики по кражбата знам, ама не прилагам аз такива. По принцип редовете ги берат по 2-ма, но пак зависи. Имахме едно с по-къси редчета и тогава всеки си има ред-първо от едната страна минава, после от другата.
За кръста споменях вече, има и много хора с наколенки ходят и берат на колена.
Хубаво е като има ягоди и са хубави, кофти става като вземе да умира полето, ягодите дребни и иди прави касетки тогава - само боклуци.
Рабиш - пълниш в слеча и после го изхвърляш.
Най-хубаво се бере за мармалад, няма сорт, няма нищо - береш и пълниш и това е cool
Това за ноктите е наистина хубаво да си оставиш малко, че при някои сортове ягоди помага. Имаше едни много жилави в началото laughlaugh
Другият момент е при сорт СОНАТА, докато я бутнеш и тя се е откъснала. Там пък много често без дръжки се късаха и ако те хванат, че си я напъхал в 1-ва класа ще има - ела, че ми трябваш. Изискват дръжката да е около сантиметър. Няма да забравя имаше случай - един чех на първия си работен ден ги беше набрал с дръжки като череши А един друг го бяха бъзикнали, че не трябва да има изобщо дръжки и предал цяла касетки с ягоди без дръжки
Хубавото е че, сме в тунели. Брали сме и на открито, но само като не вали. В момента, в който завали и почнат да се мокрят ягодите ни спират. Но вече незакрити няма. Случва се пръ дъжд и силен вятър, ако си в краен ред да ти се мокрят ягоди, панетки , всичко и тогава трябва да ги прехрърляш.
Слагам снимки. Като се присетя за друго пак ще пиша.
Поленце:
http://img141.imageshack.us/img141/4937/charmichaelfarm31.jpg
Необятни редове
http://img248.imageshack.us/img248/7333/dsc00639cs.jpg

Публикувано на 12-02-2011 17:10 | RE: Бране на ниски ягоди
iztrit-profil
Потребител

Electra знаех си че си комбайна и ти казах хахахаах виж познал сам,но иначе даааа при направен вентинг и дъждец да береш на легрото си е пфффффф загуба на време,пари,нерви,сухо място по тялото не остава,при намокрени ягоди в повечето случаи стават рабиш...абе зле зле hmm!
Публикувано на 13-02-2011 05:30 | RE: Бране на ниски ягоди
Tatko Barba
Потребител

Ниски ягоди ли?Не ща и да чуя за тях.Преди работа си оставяш кръста в караваната,слагаш дървеният и почваш,а после колкото толкова.Добре че имах късмета да съм надзор докато имаше ниски ягоди,иначе много зле.Нямаше да изкарам и 2 лева.Срам и позор....
Редактирано от Fairy на 16-02-2011 08:50
Публикувано на 15-02-2011 19:23 | RE: Бране на ниски ягоди
prodanov
Потребител
pfclevski https://facebook.com/Plamen Prodanov

От тая тема няма смисал, в всяка ферма е различно, като казвам различно едно с едно няма, само да отбележа че в нашата ферма 80 % берат на колена ,зависи как са редовете и ягодите , така че не се изхвърляйте , колкото до старите пийкари, просто пръскат новите и няма смисал да се мерят, но нека има такива нови че да има повече кеш за нас , **** сам ги, и аз бях отначало нов да не забравяме

Дори живота си аз да прекарам, в мизерия и крайна нищета. ЛЕВСКАР завинаги си аз оставам, ЛЕВСКАР дори и след смъртта
Редактирано от Ivo на 15-02-2011 19:29
Публикувано на 15-02-2011 19:29 | RE: Бране на ниски ягоди
Ivo
Админ
Instagram Brigadiri https://www.facebook.com/brigadiri

Във всяка ферма ниските ягоди са различно ниски ли бре? hmm!

От темите има смисъл - просто всеки, който реши да опише с няколко изречения процеса може да спомене, че така е било еди къде си...
Ти що не напишеш "майсторе"

Редактирано от Ivo на 15-02-2011 19:30
Публикувано на 25-05-2012 17:23 | RE: Бране на ниски ягоди
koketka
Потребител

Само едно не мога да разбера?Защо и на кого е нужно да се ебават с новите?Нали всички сте били нови.Много глупаво,но нали сме българи.
Публикувано на 02-06-2013 18:51 | RE: Бране на ниски ягоди
stinglover
Потребител

Кокетка защото не си била в родната казарма там това беше национален спорт
От мен ще ви кажа че ако може да избирате не се хващайте с ягоди вече го знам от личен опит
Публикувано на 13-01-2014 20:34 | RE: Бране на ниски ягоди
joro sveteca
Потребител

благодаря ви за сички точни обяснения,хубаво е човек да има претстава дори и малка wink
Публикувано на 15-02-2014 18:48 | RE: Бране на ниски ягоди
HepBaka
Потребител

сега изчетох мненията , никой не е доволен от тези ниски ягоди.Ако имам късмет ще ми е за първа година и съм сигурен че ще съм на ниски ягоди,и аз знам от мои приятели че това е най-гадното . А има и високи ягоди до колкото съм чувал.
Публикувано на 15-02-2014 19:02 | RE: Бране на ниски ягоди
Elektra
Модератор

Каквото и да береш и да си наведен е гадно. Има и високи ягоди, те са далеч по-приятни. Там пък се бутат тежки колички, но пак зависи от фермата и как точно се процедира?

страница 2 от 3

< 1 2 3 >

Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23874 | Форумни мнения 29823 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 81 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: FrostWarden
Бригадири в момента или преди малко във форума:
FrostWarden Ivo RyujiSaeki Ternence Damakov stanislav91 AngelQnkov sonq1984 marina666 Telenor Ivory7777 Balabanov777 Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2025 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти