Форум >
>
Видовете селскостопански култури и работа по фермите >
Тема: Бране на ябълки

страница 1 от 2

1 2 >
Публикувано на 13-03-2011 18:13 | Бране на ябълки
Bosskoto
Потребител
bosskoroskata https://facebook.com/Rosen Venchev

Първо да започна с това,че както всяка работа на полето и тази не е никак лека.Обикновено брането на ябълки се извършва/или поне там където съм работил-Мансфиелд/ от двама човека,някои работят самостоятелно но това са редки случаи.Има различни сортове и всеки един се бере по различен начин.Обикновено ябълковите дръвчета се режат така,че да растат до определена височина,а някои просто са им такива сортовете....около два метра и половина.Значи нещо такова е:двама човека подхващат ред,единия от едната страна на дръвчето,другия от другата страна.Ябълките се слагат в така наречените баскети,които всеки един пикар/берач/ носи.След напълването им се изсипват бавно в така наречените бинове.Казвам бавно защото при по-силно изсипване,ябълките се \\\"натъртват\\\"/получават брусинг/ за което постоянно ще получавате предупреждения от вайзери и менежери.В повечето случаи се използват малки стълби ,с които се берат варховете на дръвчетата.Факторите които определят колко бина ще напълните за ден са много:какъв сорт се бере,кое по ред бране е това в даденото поле,какъв работник сте-как работите,какъв вайзер имате и други.Работното време при бране на ябълки е нормално...от 7 и 30 до 16 и 30 или от 8 00 до 16 и 30/около 8 часа/.Наясно съм,че във всяка ферма се работи по различе начин,това са моите впечатления от сезон 2010-Мансфиелд.И дано съм се справил с тоя кирилизатор

Редактирано от Ivo на 13-03-2011 18:15
Публикувано на 13-11-2011 21:57 | RE: Бране на ябълки
Bosskoto
Потребител

Обикновено преди да започне брането на ябълки се извършва ТИННИНГ-А,или разреждането на някои от сортовете.Понеже ябълковите дръвчета са отрупани с прекалено много ябълки( които могат да натежат при растежа си и да ,,претоварят,, и счупят клон или пък са прекалено много и даденото дръвче няма нужните минерали,за да ги ,,изхрани,, всичките както и поради някои други причини) някои от тях се премахват.Оставят се по две,три,четри.....ябълки на ,,чепка,, но това зависи от сорта,размер-големина на дръвче-клон и др. Разреждането както и брането се извършва от двама човека.Махат се ( от чепката) малките и развалени ябълки,а се оставят съответно две-три от по-голямите и с по-хубава форма.Големината на ябълките се преценява със саизер-примитивен уред направен от тел във формата на кръг.В различните етапи от разреждането се използват различни по големина саизери.Обикновено нормата за деня се базира на цената на дръвчето,която е няколко пита
Публикувано на 02-05-2012 21:42 | RE: Бране на ябълки
cska0404
Потребител

Ако има работа и работиш с желание изкарват л исе добри пари ?
Публикувано на 07-05-2012 13:39 | RE: Бране на ябълки
Bosskoto
Потребител

Да изкарват се.Както написа ти..щом имаш желание и има достатъчно работа се изкарват прилични пари.Има още няколко фактора за да стане това нещо и най вече вайзерите.... в смисъл да си те оставят да си работиш,а не постоянно да ти правят проблеми( за нищо).В различните ферми за ябълки и принципа на работа е винаги по-различен
Публикувано на 10-07-2012 12:43 | RE: Бране на ябълки
campbel
Потребител

Bosskoto писа:
Да изкарват се.Както написа ти..щом имаш желание и има достатъчно работа се изкарват прилични пари.Има още няколко фактора за да стане това нещо и най вече вайзерите.... в смисъл да си те оставят да си работиш,а не постоянно да ти правят проблеми( за нищо).В различните ферми за ябълки и принципа на работа е винаги по-различен

Здравей Босското..за колко време са ябълките?
И още един въпрос, имам познати които са работили там като самонаети лица(self-employ)само за брането в същата ферма за около 3-4 месеца, без да са кандидатствали с агенция, това възможно ли е, и ако е, как може да стане, с кого трябва да се свържа??? Питам те тъй като ти си в кухнята и може да знаеш нещо??Може би това си ти
Вече съм говорил с тях, но доколкото знам ябълките започват от средата на Август, все пак трябва да се съобразим и с това че трябва да се купува самолетен билет и прочие..за това ти ако знаеш нещо, моля те ми пиши...
cool
Публикувано на 09-08-2012 18:53 | RE: Бране на ябълки
Bosskoto
Потребител

Публикувано на 05-06-2013 17:18 | RE: Бране на ябълки
emjamf
Потребител
http://www.facebook.com/emjamf

на мен февруари месец ми дадоха оферта за ябълки сега за края на месеца , даже те започват към август , а преди това сигурно ще ги колтучим , така че изобщо не е късно . До колкото знам ябълките са по оферта от ягодите но пак зависи от фермата ! cool
Успех

-What`s up son ?
-Споко чиче, от България съм !
Публикувано на 05-06-2016 19:09 | RE: Бране на ябълки
Nikos94
Потребител

Здравейте!Съжелявам,че отварям тази тема,но есента смятам да отида на бригада и именно брането на ябълки ще е дейността ми.След няколко дни ми е интервюто,но искам да попитам запознати..понеже съм 1,67,това ще е пречка ли за работата ми? laughНе знам,колко точно са високи дръвчетата.И още един въпрос,при еднакви условия ябълките по-доходоносни ли са от ягодите?
Публикувано на 05-06-2016 22:06 | RE: Бране на ябълки
farms
Потребител

Височината няма да ти бъде проблем, стига да имаш здрав гръб. За заплащането - във всяка ферма е различно, а зависи и от сорта, цената на който отново се определя от фермата.
Публикувано на 01-11-2016 14:54 | RE: Бране на ябълки
motsart
Потребител

Здравейте, по какъв начин може да се започне работа в селското стопанство за бране на ябълки, или други култури? Синът ми е в Холандия, но иска да се прехвърли в Англия. Знае отлично езика. Към кого да се обърне за подробна информация, свързана и с квартирата, и със заплатата, въобще, да добие конкретна представа и разбира се, да започне работа? Не знам дали пиша на подходящото място, но вярвам да ме извините, ако е така. Благодаря и за отговорите и отделеното време!

страница 1 от 2

1 2 >

Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23863 | Форумни мнения 29818 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 91 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: SILVIYA MS
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Telenor Ivory7777 Balabanov777 Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... Ivo puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa quiksilver gogonbr miro75 _pepito_ statope precakan sv85uk garvana8308

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2024 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти