Форум >
Публикувано на 14-02-2013 17:20 | Рязане на салати в JEPCO - Harvest
За тези които отиват там за първа година на кратко да кажа:
От кампа се тръгва точно в 5:30 сутринта, с бусове, всеки в отбора в който е разпределен. Имената не са особено важни - всеки си има номер и по номера си ще разберете в кой отбор са ви сложили на едно табло до масата за тенис
Ако сте на рига то слизате от буса и отивате на полето където рига вече е запален и започвате да режете като преди това вайзера ви е казал какъв грамаж трябва да са салатите (и вие съответно сте го разбрали, ако случайно знаете руски). Ако някой се чуди какво е това животно салати - те представляват нещо средно между нашите зелки и нашите марули има няколко основни вида които пък има свои подвидове и тн...
На рига се реже предимно 'COS' който има много разновидности малки големи зелени а даже и червени.
Та тези салати се режат с ножове които ви ги раздават всяка сутрин преди да излезете на полето. Ножовете са наистина невероятно остри Victorinox, произведени в Швейцария, порязването с такъв нож зараства много трудно така че внимавайте много !
Другото изключително лошо, ама много лошо нещо което можете да направите с ножа си е да го изгубите - за нищо на света не го правете, защото вайзера ви ще пощръклее и ще каже на мениджъра който от своя страна ще издивее и ще ви викат много,(казвам го от личен опит) след това всички ще трябва да участват в търсенето на ножа докъто той не се намери. Ако не се намери известно време работата продължава и след като свършите продължавате да го търсите до тъмно и тн...докъто не се намери. Веднъж загубихме рибката (един специален нож) в една касетка и се наложи да разваляме пълен трейлър(ремарке) палет по палет и да изсипваме касетка по касетка докъто го намерим.
Ако сте на трейлъ(трактор с ремарке) слизате от буса пушите по една цигара и хайде на полето. Ремаркето се завърта така че да обхване 6 реда, подрязва се там където са гумите на трактора и той тръгва и започвате да режете след него и да слагате в касетките...цялата работа е малко трудно да се опише с думи за тази цел съм качил снимки в групата във фейсбуук там се вижда всичко Не е хубаво да изоставате защото всички ще ви гледат накриво и вайзера ще ви се кара...съветите които мога да ви дам за да не изоставате са следните: първо не се напъвайте прекалено много да бързате защото по този начин се стягате и работата ви не върви трябва да сте отпуснати и спокойни, друго - опитайте се да гледате старите резачи и да ги имитирате трето - изчистете излишните движения като цяло намалете движенията до минимум и ще почувствате огромна лекота в рязането, четвърто - докъто правите всичко това внимавайте да не се порежете, пето - не се заглеждайте прекалено много в салатите колкото и да са хубави и колкото и да ги чистите винаги ще се намери нещо малко загнило или пък калничко то просто няма как но на вас да не ви пука чак толкова вайзера нека да си крещи , шесто - МНОГО е важно самото отрязване на салатата - от него зависи целия процес от него ви тръгва всичко за това наблюдавайте внимателно старите как режат дадена салата как я накланят и се целят има си точно място на кочана където се реже всеки един вид салата, реже се с върха на ножа със рязко замахване ("това да не ти е луканка бе нашия" ... като усвоите начина на отрязване и намалите излишните движения до 0 ще видите че не само ще режете наравно с другите но и няма да се уморявате кой знае колко. А по въпроса със болките в кръста то си е до човек някои хора през цялото време ги мъчеше някои само първата семица и край. Аз лично не съм ползвал никакви медикаменти, мазила и пояси...след като ми мина мускулната треска с кръста не съм имал проблеми. За това не ви съветвам да взимате обезболяващи защото към тях се привиква и ще трябва постояно да ги взимате.
Няма да забравя в началото на втория сезон един хубав слънчев ден си режем на полето с новобранците и изведнъж стана мрачно и заваля яко и едно от новите момчета се зарадва много и каза "Ехееей заваля заваля , сега се прибираме нали" ... смех смех на поразия. В джепко хората получават поръчки и докъто тези поръчки не се изпълнят никои не се прибира независимо дали се е стъмнило, дали вали дъжд духа студен вятър или даже да вали градушка няма никакво значение на никой въобще не му пука работата си продължава даже и трактора да затъне целия в калта няма проблем продължава се работа на земята(блатото) докъто дойде големия трактор да издърпа вашия...и после пак затъва трактора до такава степен че терасата буквално реже салатата но на никой не му дреме на шапката газ пак и това е хич ама хич не трябва да ви пука
След края на работния ден се прибирате се къпете се който има сила да се изкъпе и лягате защото след малко трябва да ставате хахаха - е така е поне в натоварените периоди има и дни с по малко работа когато имате време за почивка и развлечения за тях нама какво да ви обеснявам вие ще се оправите...въобще там е пълно със стари работници така че не се колебайте питайте ги за всичко те ще ви научат кое как става.
От кампа се тръгва точно в 5:30 сутринта, с бусове, всеки в отбора в който е разпределен. Имената не са особено важни - всеки си има номер и по номера си ще разберете в кой отбор са ви сложили на едно табло до масата за тенис
Ако сте на рига то слизате от буса и отивате на полето където рига вече е запален и започвате да режете като преди това вайзера ви е казал какъв грамаж трябва да са салатите (и вие съответно сте го разбрали, ако случайно знаете руски). Ако някой се чуди какво е това животно салати - те представляват нещо средно между нашите зелки и нашите марули има няколко основни вида които пък има свои подвидове и тн...
На рига се реже предимно 'COS' който има много разновидности малки големи зелени а даже и червени.
Та тези салати се режат с ножове които ви ги раздават всяка сутрин преди да излезете на полето. Ножовете са наистина невероятно остри Victorinox, произведени в Швейцария, порязването с такъв нож зараства много трудно така че внимавайте много !
Другото изключително лошо, ама много лошо нещо което можете да направите с ножа си е да го изгубите - за нищо на света не го правете, защото вайзера ви ще пощръклее и ще каже на мениджъра който от своя страна ще издивее и ще ви викат много,(казвам го от личен опит) след това всички ще трябва да участват в търсенето на ножа докъто той не се намери. Ако не се намери известно време работата продължава и след като свършите продължавате да го търсите до тъмно и тн...докъто не се намери. Веднъж загубихме рибката (един специален нож) в една касетка и се наложи да разваляме пълен трейлър(ремарке) палет по палет и да изсипваме касетка по касетка докъто го намерим.
Ако сте на трейлъ(трактор с ремарке) слизате от буса пушите по една цигара и хайде на полето. Ремаркето се завърта така че да обхване 6 реда, подрязва се там където са гумите на трактора и той тръгва и започвате да режете след него и да слагате в касетките...цялата работа е малко трудно да се опише с думи за тази цел съм качил снимки в групата във фейсбуук там се вижда всичко Не е хубаво да изоставате защото всички ще ви гледат накриво и вайзера ще ви се кара...съветите които мога да ви дам за да не изоставате са следните: първо не се напъвайте прекалено много да бързате защото по този начин се стягате и работата ви не върви трябва да сте отпуснати и спокойни, друго - опитайте се да гледате старите резачи и да ги имитирате трето - изчистете излишните движения като цяло намалете движенията до минимум и ще почувствате огромна лекота в рязането, четвърто - докъто правите всичко това внимавайте да не се порежете, пето - не се заглеждайте прекалено много в салатите колкото и да са хубави и колкото и да ги чистите винаги ще се намери нещо малко загнило или пък калничко то просто няма как но на вас да не ви пука чак толкова вайзера нека да си крещи , шесто - МНОГО е важно самото отрязване на салатата - от него зависи целия процес от него ви тръгва всичко за това наблюдавайте внимателно старите как режат дадена салата как я накланят и се целят има си точно място на кочана където се реже всеки един вид салата, реже се с върха на ножа със рязко замахване ("това да не ти е луканка бе нашия" ... като усвоите начина на отрязване и намалите излишните движения до 0 ще видите че не само ще режете наравно с другите но и няма да се уморявате кой знае колко. А по въпроса със болките в кръста то си е до човек някои хора през цялото време ги мъчеше някои само първата семица и край. Аз лично не съм ползвал никакви медикаменти, мазила и пояси...след като ми мина мускулната треска с кръста не съм имал проблеми. За това не ви съветвам да взимате обезболяващи защото към тях се привиква и ще трябва постояно да ги взимате.
Няма да забравя в началото на втория сезон един хубав слънчев ден си режем на полето с новобранците и изведнъж стана мрачно и заваля яко и едно от новите момчета се зарадва много и каза "Ехееей заваля заваля , сега се прибираме нали" ... смех смех на поразия. В джепко хората получават поръчки и докъто тези поръчки не се изпълнят никои не се прибира независимо дали се е стъмнило, дали вали дъжд духа студен вятър или даже да вали градушка няма никакво значение на никой въобще не му пука работата си продължава даже и трактора да затъне целия в калта няма проблем продължава се работа на земята(блатото) докъто дойде големия трактор да издърпа вашия...и после пак затъва трактора до такава степен че терасата буквално реже салатата но на никой не му дреме на шапката газ пак и това е хич ама хич не трябва да ви пука
След края на работния ден се прибирате се къпете се който има сила да се изкъпе и лягате защото след малко трябва да ставате хахаха - е така е поне в натоварените периоди има и дни с по малко работа когато имате време за почивка и развлечения за тях нама какво да ви обеснявам вие ще се оправите...въобще там е пълно със стари работници така че не се колебайте питайте ги за всичко те ще ви научат кое как става.
Публикувано на 21-12-2017 11:12 | RE: Рязане на салати в JEPCO - Harvest
Здравейте някакво актуално мнение за фермата Jepco ? Предстои ни заминаване април.
Публикувано на 21-12-2017 13:45 | RE: Рязане на салати в JEPCO - Harvest
Здравейте!
Ние сме група от 3 ма човека и на нас ни предстой пътуване от април за jepco ако може да ни дадете fscebook за връзка?
Ние сме група от 3 ма човека и на нас ни предстой пътуване от април за jepco ако може да ни дадете fscebook за връзка?
Прехвърли се към форум:
Вход за потребители