Форум >
Публикувано на 28-07-2015 23:28 | RE: PDM PRODUCE (UK) LTD
Даааааа,много хора не успяват да се справят или не издържат ........после фермата виновна,няма организация......
Ми смо си Ми
Публикувано на 28-07-2015 23:54 | RE: PDM PRODUCE (UK) LTD
То за каква организация говорите бе хора. Там само работа и това е то. Изкарват се хубави пари. Ама на човек дупе да му е яко, понякога наистина 16-17 часа. На мен лично се е случвало с 3 часа сън отново на полето.
Публикувано на 02-08-2015 23:14 | RE: PDM PRODUCE (UK) LTD
Че само работа де.................за какво сме отишли? Да спим в караваните като хайвани ли?После пари няма и всякакви такива.Хора различни.....няма угодия.
Ми смо си Ми
Публикувано на 03-12-2015 19:21 | RE: PDM PRODUCE (UK) LTD
Здравейте !Вече 3 години съм на ферма за ягоди!От всичко прочетено до тук нищо конкретно за заплащане не разбрах само на едно място видях 50 60 паунда!!Което ако говорим за 14 16 часа работа е нищожно Работата не ме плаши но ми се иска някой да назове нещата с истинските им имена ....
Публикувано на 08-12-2015 20:56 | RE: PDM PRODUCE (UK) LTD
Как бе за 14-16ч ще вземеш 50-60 паунда? Ако си прочела добре,а не си,заплащането е на пис! Колкото повече,толкова повече! Ако нямаш пис времето ти се заплаща на час! Вече 6.70 на час! Лесно се смята
Ми смо си Ми
Публикувано на 09-12-2015 20:40 | RE: PDM PRODUCE (UK) LTD
Здравейте в един от горните постове се споменава ако имаме желание да кандидатствам да пиша на даден e-mail,10 години работих в Италия Бране на праскови,но шефа остаря и продаде земята,не ми се стои лятото в България.Бих бил благодарен ако ми кажете как да кандидатствам самостоятелно или с фирма става?
Публикувано на 11-12-2015 09:38 | RE: PDM PRODUCE (UK) LTD
goroth писа:
Здравейте в един от горните постове...
Здравейте в един от горните постове...
Привет, на всички...
goroth, най-добре през фирма. Причини за това много, но сега нямам времето да драскам. Днес (следобеда), ще рефрешна инфото за PDM.
Редактирано от l9th на 11-12-2015 09:39
Публикувано на 11-12-2015 14:25 | RE: PDM PRODUCE (UK) LTD
l9th писа:
Днес (следобеда), ще рефрешна инфото за PDM.
Днес (следобеда), ще рефрешна инфото за PDM.
Няма да изпадам в подробности, а ще нахвърля най-важното.
Поле.
Работи се по заявка, работи се докато се изпълни. Това ще рече, че може да сте на полето 3 часа, може и 16 часа. Сезон 2015 бе слаб. Като пари средно 250 до 350 паунда на седмица. Тези пари зависят от рига на който сте, дали ви се работи, дли имате провинения и т.н. Трябва да знаете, че от 2016 минимално на час става 7.50 паунда, сложете едни 70 до 100 паунда отгоре.
За бране се тръгва рано - средно 4 сутринта (но зависи и от вайзъра). Първите две до три седмици е акцията (открива се сезона и магазините ламтят за салати), тогава е и най-голямото натоварване. Докато се научите да режете, докато схванете кое, как, кога и защо и т.н. Като свикнете с рязането и станете нинднжи (до две седмици, е някой не се научиха да режат цял сезон де), след това не е проблем.
Позиции за жени:
лейбълки - лепят етикети
пакърки - опаковат предимно зелки
резачки - режат наравно с мъжете
кю си - следят за качеството на дадената салата (джем, целина, айсберг, ромейн, аполо, саланова и т.н.)
Позиции за мъже:
резачи - режат видовете салати
картонаджии - правят боксове за дадени салати
палетаджии - редят касите и ги местят във трала (ремаркето)
трактористи - очевадно е
риг муувинг - местят риговете от едно на друго поле, и ги зареждат с вода, гориво и т.н., местят тоялетните.
Къде ще попаднете първоначално зависи от вайзъра на дадения риг, а в последствие от вас самите. Хубаво да си вземете от бг - дъждобран, ботуши, топли работни дрехи. Като пари, да речем 100 паунда при заминаване за храна и цигари (който пуши). За тези, които нямат възможност да заделят тези пари, не е проблем. Самата ферма ви дава мисля, че бе до 100 паунда, а после ви ги спира от първото заплащане. Можете да работите със румънци, поляци, латвийци, литовци, руснаци и бгта разбира се.
Цеха/Пакхауса.
Позиции за мъже и средно на седмица:
клийнъри - чистачи на целия цех. Предимно работата е за миене на машините и залите, които опаковат спанак и микс салати (но се чисти и всичко, което им се каже). Работи се само нощни смени от 9 до 6 сутринта, голям брейк 1 час, малък брейк 20 мин. някъде. Пари на седмица 260 до 320. Носиш костюм зарад водата.
палетатджии - помагат на пакърките. Редят палета с готови каси и ги подават на мотокаристите. В същото време зареждат пакърките със празни каси. 250 до 350 паунда, има оувъртайм.
типинг - малките оператори. пълънят корита (те са две - ляво и дясно във залата) със спанак и салата микс. От там тя се мие, суши и пакетира. Тази позиция се взима принципно от стари работници, палетаджии. 250 до 350 паунда, има оувъртайм. Трябва да сте доказан работник, за да вземете тази позиция.
оператори - следят пакетажа на спанака и салатите микс. 350+ паунда, има оувъртайм. Трябва да сте доказан типинг, за да вземете тази позиция.
форклифчици - мотокаристи на смени, има оувъртайм. 250 до 350 паунда.
картонаджии - правят/кроят картоните за различните кашони - само една смяна - 350+ паунда.
касетаджии - мият пвц каси само първа смяна - 350+ паунда седмично.
ярдаджия - чистач дневна смяна на двора на цеха и двора на караваните - 350+. най-много двама души.
кю си - само за летния сезон, работи се на смени. Следи за качеството на салатите - 250 до 350 паунда. Летния сезон няма оувъртайм.
Позиции за жени:
пакърки - редят в касети (пвц или картон) малки пакети спанак или салата микс. На смени 250 до 350 паунда. Има оувъртайм.
кю си - следи за качеството на салати, на смени 250 - 350+ паунда. Летния сезон няма овъртайм.
В пака работиш с удобни за теб дрехи. Носиш боне за косата, престилка + сигнална жилетка, ръкажици. На смяна един голям брейк, един малък. Възможност за още малки брейкове, но това зависи как и колко работиш.
За караваните и живота.
В караваните са от 3 (най-малките каравани) до 6 души. Смесен тип - мъже и жени, но не е проблем да има само женски и само мъжки каравани. Повечето каравани са оборудвани със посуда, но това не е проблем има от къде да се набави необходимото. Летния сезон се дава по един ваучер за ток = 5 паунда. Зимния сезон по ваучер на човек. Ако се ползват "духалки" за отопление, ваучера заминава за около 3 дни. След тези три дни купувате нов и т.н. За каравана ви спират грубо 37 паунда + 1.50 за пералня.
С началото на сезона, наследявате газта/бутилката на караваната до нейното изчерпване. Давам пример: тръгвам на 4 ноември, но газта ми е свършила на 27 октомври. Зареждам я и я ползвам до като замина. След това бутилката я наследява следващия, който ще живее в "моята" каравана. Като свърши бутилката газ, я плащате на 49 паунда. Парите се делят на броя живущи в караваната. Една бутилка газ спокойно стига за месец.
Храната...
ПДМ-а пуска всяка вечер микробус (16 души), който ходи до близкия магазин - ASDA. Микробуса прави два курса, обикновенно след 17:30ч. Микробуса чака 40 минути.
Има така наречените "таксита". Работници от фермата със лични автомобили, които правят курсове по всяко време (стига да са свободни) до магазините. Един курс до малка ASDA е 10 паунда. До голяма ASDA, шопинг центъра или другите по далечни магазини е 15 паунда. Такситата чакат средно 40 минути, но има опции за договорки и т.н. Такситата може да ви вземат дребна заявка. Ако речем са вече в магазина, могат да ви купят нещо дребно - хляб, салам, уиски и подобни. Давате им 2 до 5 паунда, както се договорите.
Има и нормални таксита, предимно карани от индийци. Цена от ПДМ до малка азда е 10 паунда в една посока.
Друго...
Интернет на 3 мобайл. 20 паунда за 30 дни тип хот спот. Разговори през лайка мобайл на 1пи (1 английска стотинка) за минута разговор до БГ, но се пуска код на номер 2525 със текст SAVE.
Друго на този етап не се сещам. Пропускам доста неща, но питайте...
Публикувано на 11-12-2015 14:58 | RE: PDM PRODUCE (UK) LTD
Мисля, че по-подробна информация за ферма не е имало в този форум.
Дано четящите го оценят!
Дано четящите го оценят!
Публикувано на 12-12-2015 08:06 | RE: PDM PRODUCE (UK) LTD
Малко снимки за да добиете представа...
Каравани.
"Моята" каравана. Най старата във ПДМ-а. Другите каравани са в пъти по-хубави.
ПДМ.
Снимката е правена януари или февруари. Паркинга лятото е претрупан. Дясното хале на снимката са поместени малък уоркшоп (работилница), риг рума (стаята в която се държат всякакви джаджи за риговете). Средата на снимката ще видите пвц каси/боксове. Мият се на вън пред дясното хале. Зад касите се разтоварват салатите, там е и офиса на кюситата. Лявото хале е транспорта. Там товарят тировете (форклифтчиците). Поместен е и колдстора (големия фризер, където съхраняват салати и всякакви алабала.) Задната част на цеха са главния офис и фабриката за сокове.
Малка азда.
На две нива. Долу храни и напитки. Горе битовизми и дрехи.
Поле.
Едно от големите полета. Тук се бере айсберг/зелка. В близкя план е риг 7/процес декора. В низа мисля, че е 1 риг.
Каравани.
"Моята" каравана. Най старата във ПДМ-а. Другите каравани са в пъти по-хубави.
ПДМ.
Снимката е правена януари или февруари. Паркинга лятото е претрупан. Дясното хале на снимката са поместени малък уоркшоп (работилница), риг рума (стаята в която се държат всякакви джаджи за риговете). Средата на снимката ще видите пвц каси/боксове. Мият се на вън пред дясното хале. Зад касите се разтоварват салатите, там е и офиса на кюситата. Лявото хале е транспорта. Там товарят тировете (форклифтчиците). Поместен е и колдстора (големия фризер, където съхраняват салати и всякакви алабала.) Задната част на цеха са главния офис и фабриката за сокове.
Малка азда.
На две нива. Долу храни и напитки. Горе битовизми и дрехи.
Поле.
Едно от големите полета. Тук се бере айсберг/зелка. В близкя план е риг 7/процес декора. В низа мисля, че е 1 риг.
Редактирано от l9th на 12-12-2015 08:14
Информация
Превод на пари от Англия към България! Препоръчано с Transferwise!
Информация Актуални позиции за работа
Информация Минимално заплащане в Англия 2020
Информация Актуални позиции за работа
Информация Минимално заплащане в Англия 2020
Прехвърли се към форум:
Вход за потребители