Форум >
>
Ферми в UK - Англия, Шотландия... >
Тема: Cornerways Nursery

страница 1 от 2

1 2 >
Публикувано на 10-01-2010 01:37 | Cornerways Nursery
tweety
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 40
Регистриран на: 30.11.09
ako moje ,nqkoi da drasne ne6to pove4e i za tazi ferma (oranjeriq ) :za usloviq ,kakvi brigadiri pra6tat pove4e tam (bg rumynci polqci),kakvo e otno6enieto na menidjyri i vajzori ,normite 4asovkata biva li gi ..i takiva ne6tica - blagodarq predvaritelno !
izvinqvam se za latinicata..Публикувано на 27-12-2010 23:17 | RE: Cornerways Nursery
tweety
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 40
Регистриран на: 30.11.09
здравейте отново,
Има доста неща за казване, незнам как да си формулирам поста за да ви подготвя поне с инфо какво ви чака -преди да сте тръгнали за там..
Сигурно вече сте чели много и най- различни неща за и относно фермите и бригадите като цяло и се вълнувате много! Много държа да вметна, че с мненията, които ще си изкажа тука не бих желала да ангажирам никого, те са лично мои! Като цяло преживяването "на бригада съм" е индивидуално за всеки! и неща, които при мен са предизвикали негодувание биха могли да се сторят съвсем естествени за други, надявам се да ме разберете правилно.

..За Cornerways- лЕто 2010
- може би ще е по-добре да ви изредя по по- общите критерии за болшинството бригадири,по които определяме доколко е добра дадената ферма, в случая оранжерия и ето те са :
1.УСЛОВИЯ НА ЖИВОТ:в Cornerways бяхме настанени на бунгала, сглобени жилища от нещо като "картон" в нашия случай бунгалата бяха 3 на брой: на 1вото бяха повечето двойки, там имаха що годе добра обстановка понеже повечето бяха на работа целегодишно там (поляци) и там слагат избирателно..
На 2 то бунгало имаше около 25 тима души повечето мъже, стаичките преобладаваха от по 6тима до 8 души ..
На третото променливо, но пак към 17 до 20 души.като държа да отбележа за тия бройки бунгалата си бяха ИЗкЛюЧитеЛно малки по размер ..
Кухничките бяха по бунгалата няма никакъв инвертар наличен, ние си купихме и тавички и чинии квото се сетите ..имахме за ползване две печки с котлони и оувен фурни демек, оОбаче те са на бая годинки там явно и квото си наготвиш се вмирисваше на пушек дим, и с повече късмет не се задействаше и алармата .ХладилниЧките ни по 4 ма души на хладилниче (спец. в нашето бунгало 3то от тия мъничките КаТо Мраз от едно време)където се очаква да си съхраняваме храната за 1 седмица!имахме едно единствено Фризерче в същите размери за целия акомодейшън, което пък беше достатъчно не за друго, но поне да скара целия акомодейшън ВсЕки БоЖи ПеТък sad Поздрави на Роберт!!имайки предвид че говорим за нурсери с реномето на Cornerways na British Shugar!
Баните! вътре в бунгалото 2 или три душ кабини, на отделно женска и мъжка баня -спец. в нашето бунгало по едно време бяхме 9 жени на една душ кабина до което е и мивчицата и тоалетната чиния, където заета ли е душът и на тоалетна не може да се ходи, да не ви разправям и за сутрешните чакания и вечерните и т.н. аз лично съм повръщала сутрин докато си мия зъбите понеже тоал. чиния е до над мивчицата и колежката преди мене се е случило да се изходи явно, а от душ кабината се сдобихме с гъбички на кракатаsad иначе топлата ни вода нито веднъж не се случи да свършва.
На стаичка бяхме до 8 души, спец. аз бях на една с по 4 души -ами беше адски тясно задушно, а бе с една дума отвратително! на пода имахме един престар гаден мръсен мокет който си беше постоянно като мокро и миришеше всичко в стаята, а и картонена къща кво да очакваш, духаше изпод аварийната врата другата и прозорците и пускаха топлото само след 7 часа някъде вечерта, а пуснат ли го още по зле не се дишаше вътре!!Абе като цяло трудно ги избутахме тия половин година по гадните акомодейшъни (между другото това не ми беше 1та бригада, знам как се живее и на каравани и е далеч далеч по удобно на каравани!!)Опа да не забравя една радостна новина -пералното и ливинг руума са екстра във всякакво отношение +има и драй машини clap..
.. Сами си преценете каква оценка ще дадете по тази 1 точка -условия на обитаване - живот ..
2. УСЛОВИЯ НА РАБОТА
Оранжерията е много голяма има 2 фейса -демек 2 грийнхауса и 1 голям пакхаус ,(за2011изградиха още един фейс говореше се че ще е само за старс плантове). Тия бройки хора по акомодейшъните дето съм ги изредила далеч не са всички дето работят там- има много латвийци предимно пикари и на пака, има много поляци предимно кропуоркари, англичани пикари и по пакхаус -румънци и българи ни викат специално и само за кропуорк!(с повече късмет и "несръчност и несправяне на кропа " или като свършат редовете -може и да ви се усмихне късмета за пакхауса където ще изкарате по хубави пари)нейсе задълбах ..
Та само кропуоркът е на така наречения- пийс уорк -демек на норма,и ако питате мен ЗА тази работа тези пари са ПЪЛЕН ТА.ШАК no!! иначе на всичко друго си бачкат на тайм уорк- тик так сещайте се ..
Та ще задълбая да ви разправям за кропуорк работата понеже както казах бг и ру сме селектирани за там!
В какво се състои кропуорка?- всъщност става въпрос за отглеждането на самите плантове.Тази работа изисква сръчност и сила -всичко вършиш със ръцете си!Процесите по плантовете са следните (имайки впредвид за различните сортове понякога има и по някой друг по различен процес даже понякога се появяват и екстремални излишни такива, ако мениджъра е сънувал такъв: пример качила съм една снимка с въпросните флаг лийфс които бяха сложили край на кроп "кариерата"ми хах laugh в моя случай де )
та процесите: -лайеринг:обръщане и местене на нишката която държи планта и по която всъщност расте- зарасналия плант се измества напред..
-лифинг- махане на излишните листа по долния край на планта, за да се разкрият узрелите домати..
-туистинг- осукване на зарасналата част нагоре на планта(трудничкият момент в цялата работа)..
-махане на мидъл шууз-клонките които са зараснали от предния ден по дължината на планта..
-ако, плантовете ви са сорт Старс махане на тръссес-дръжките от обраните домати..На един ред има 1200 планта laugh не се стяскайте, молете се да е така пак, на мистър джеймс може да му щукне да ви ги удвои утрои дори нейсе.
Има най различни сортове старс, елеганс, пиколо, бриоссо(но новобранците ги забиват на гадните старс) разлика има и в разценките им даречем старс бяха 23паунда на ред -плащад ви на ред, но така са си нагласили нещата че най много по 12 реда ще ви дадат за седмица - по груби сметки към 250 някъде ще заработите за 8часов 5 дневен работен, без удръжките към 187 паунда някъде ще ги вържете ..Има обаче периоди когато някои от поляците си вземат отпуски даречем тогава могат да ви дадат ексра по 1 или два реда там от техните редове, но ако сте 1 ва година не се надявайте мн много..за екстра уорк ужким за да отбият номера са измислили да дават по няколко часа пикинг само и единствено в понеделник даречем ще видите там ..
А бе ако сте тръгнали с нагласата да работите мноого и да направите хубави пари, може и да се разочаровате те там гледат да им бъде свършена работата, имат предостаъчно работна ръка и не дават работата само на един щот видите ли сте тръгнали затова там и искате много работа нали.
..ето и някои съвети и предупреждения от мен: този туистинг ще ви е.е мамиц.. да знаете гледайте да не наблагате дълго време в тази позиция над тролея немалко хора се сдобихме с адски щипещи болки по гръбначния стълб!! (аз продължавам да ги имам и до днес no)- ще видите за какво става въпрос, задължително носете ръкавици при работа не само заради раните, а заради химиите дето пръскат-купете си нитрилени ръкавички от ebay и също поне един чифт по- твърди ръкавички специално за лайеринг(че после това боли и ви се подуват рецете затруднявате се при туистинга)4,10 паунда струваха тея на бодигард хубави..
Ха замалко да забравя хората, с които ще работите в Cornerways всичките поляци до един страхотни!, румънците (с изключение на една
ф.Р. за мое нещастие моя съквартирантка laugh) бяха също страхотни! сигурна съм че ще имате много много хубави моменти с едни естествени, земни, истински хора.
..не се сещам какво още би ви вълнувало сега на този етап още, така че ще спра дотук Искам да пожелая на всички ви късмет ! защото донякъде винаги нещата се свеждат до това особено в бригададжилъка! и дерзайте при всички случаи не сте попаднали на гадна ферма с Cornerways споко razz

carpe di m..
Редактирано от tweety на 29-12-2010 02:18
Публикувано на 28-12-2010 20:16 | RE: Cornerways Nursery
4a4i
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 7
Регистриран на: 27.12.10
Здравей.Напиши по колко часа и дни се работи и как плащат на пийслорк.Благодаря.
Публикувано на 28-12-2010 23:55 | RE: Cornerways Nursery
tweety
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 40
Регистриран на: 30.11.09
"zdravei, kakvo shte reche crop work, i trudno li e v tazi ferma ?"
прочети понататъка на поста ми обнових си го -споко не е толкова трудно, веднъж хванеш ли му цаката особено на лайеринга и туистинга -върви, даже е забавно донякъде ..а над този тролей на височина 5/6 метра е някакси екстремно ..не се притеснявайте да питате старите -особено тия двамцата редови машини от БГ Б и А, всички са много отзивчиви и готини там с изключение на една която само се прави на такава Ф.Р laugh пазете се от нея ..
Забравила съм да спомена един мноого важен фактор: работата на грийн хаус -не те вали не те гърми винаги е поддържана 18 градуса вътре-рай!,кофти е само през юни, юли в големите жеги особено за кропуоркарите, но пък ако настоявате да не излизате в най голямата жега където е от към 2 часа следобяд някъде- НЕ могат да ви накарат по никакъв начин-опасно е за главата, очите, кожата .. !просто си правите един голям брейк акомодейшъните са ви на две крачки-връщате се на работа когато се почувствате добре! не ги гледайте лудите като въпросната Ф.Р -

carpe di m..
Редактирано от tweety на 29-12-2010 02:12
Публикувано на 29-12-2010 19:24 | RE: Cornerways Nursery
4a4i
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 7
Регистриран на: 27.12.10
Имаш ли още снимки за тази ферма.
На какво разстояние има магазини от фермата може ли пеша да се ходи и какви
магазини има там.Благодаря ти за вниманието до сега.
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!http://brigadiri.com/images/smiley/aj.gif
Публикувано на 29-12-2010 22:15 | RE: Cornerways Nursery
tweety
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 40
Регистриран на: 30.11.09
Снимки много, но не ми се занимава да ги качвам извинявай !тези тука са достатъчни, (а и ще имаш половин година на разположение да го гледаш тоя храсталак там шегичка!)..
Най близкото градче е Downham market -за там всяка седмица примерно петък вечер ще имате автобус до теско (на 15 минути разстояние )осигурен от нърсерито безплатно,иначе наблизо на кампа няма никакви спирки демек заточени сте у гората (наблизо има река до бритиш шугар фабриката -можете да излизате на риболов )-но има много колеги от акомодейшъните, които имат коли и по всяко време можете да се разберете няколко души и да излезете нанякъде( пр. на карбут)-обикновено ние ходехме в близкото по- голямо градче Kings Linn там има всичко. Ха и да ви кажа още една радостна новина :от нурсерито ще ви изкарат и нейшънъл иншуранс намбър кард за тези които нямат без проблем +банкова сметка.
..това беше от мен -на добър час и успешна бригада на всички !..

carpe di m..
Публикувано на 30-12-2010 09:23 | RE: Cornerways Nursery
R_Lakov
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 111
Регистриран на: 29.05.09
Ха ха Егати радосната новина laugh То тва си е закон пиле.
Публикувано на 31-12-2010 12:35 | RE: Cornerways Nursery
4a4i
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 7
Регистриран на: 27.12.10
Благодоря.На нас това ние 3 бригада но до сега ходим на ягоди;сливи;малини;рубарб и череши затова искахме да разберем повече за домhttp://brigadiri.com/images/smiley/laugh.gifатите а иначе до сега не сме доволни от фермите за заплащането и условията
Публикувано на 03-01-2011 22:50 | RE: Cornerways Nursery
4a4i
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 7
Регистриран на: 27.12.10
има ли други ферми на близо
Публикувано на 06-02-2011 18:14 | RE: Cornerways Nursery
4a4i
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 7
Регистриран на: 27.12.10
Здравей отново.Може ли отново да те помоля да на пишеш има ли почивки през работния ден и ако има от колко и да ли се пуши на почивките.От колко започва работния ден и трудно ли си хващаш нормата.Ако не можеш да я хванеш какво става.Благодаря"http://brigadiri.com/images/smiley/bi.gif
Какви са тези нитрилени ръкавици,като медицинските или един друг модел плетени отгоре
Редактирано от 4a4i на 10-02-2011 19:49

страница 1 от 2

1 2 >

Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23825 | Форумни мнения 29796 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 77 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: tishuu
Бригадири в момента или преди малко във форума:
berimbolo tishuu Iskren33 miro75 gesha1912 Orlin Milanov BoykoTodorov Geri1 papazov_ivailo mitko55 everblazin91 jordasha batko87 kinggod mariq73 karamfila koko_boko Min4ev83 vicicha17 Ivo Criptoslav stels Gloriq1996 borko75 orbitel

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2021 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти